(Trønderdebatt)

NRK begrunner sitt samarbeid med Sophie Elise ut fra ønsket om å nå en ny målgruppe: «Unge voksne. Målgruppen er mellom 15 og 30 år, en målgruppe vi sliter med å treffe i NRK. Vi sliter med å nå jenter». Det sa redaksjonssjef Rune Lind i fjor høst. Jeg skulle ønske de hadde valgt en annen vei.

NRK ønsker å nå slike som meg. Jente på 21 år. Derfor vil jeg komme med en liten hilsen fra målgruppa. Jeg synes ikke det er ok at NRK bruker store ressurser på å hente inn påvirkere som fronter holdninger overfor prevensjon, plastisk kirurgi og narkotika som er en trussel mot ungdoms fysiske og psykiske helse. Dette er et større problem for NRK enn for Sophie Elise som bedrift.

Hvis jeg vil vite mer om eller høre fra Sophie Elise eller Fetisha kan jeg lett finne de på Instagram eller TikTok. De vil påvirke mine matvaner, min klesstil, mine sminkevalg og hvordan jeg definerer det å være kul eller vellykket.

Jakten på min målgruppe er ikke uproblematisk. Det er en realitet at jenter på min alder får opp reklamer om operasjon av underlivet, fettsuging og ansiktsoperasjoner. Og tidvis framstilles det like enkelt og uproblematisk som å kjøpe en maskara.

Det er en realitet at jenter rett over konfirmasjonsalder også møter miljøer hvor ulovlige rusmidler er normalisert. Ulovlige rusmidler er ulovlige av en grunn: de er farlige for oss som enkeltpersoner og samfunnet som helhet.

Desto flere som fronter narkotikabruk som noe morsomt og ufarlig normaliseres ikke bare tanken på at noen bruker narkotika, forventningene til at man selv prøver vokser også. De som taper på dette, er både jentene selv og samfunnet for øvrig.

NRK bør gjøre mer for å fokusere på saker som mange i denne alderen faktisk møter. For eksempel at altfor mange kvinner blir feilbehandlet eller får feil diagnoser. Fordi vi er kvinner, og våre sykdommer har vært mindre forsket på. Eller det at kvinner tjener gjennomgående mindre enn menn, selv om vi er faglig dyktige, nettopp fordi vi er kvinner.

Istedenfor å fôre den usunne strømmen av holdninger som jenter får servert, ofte via sosiale medier, bør NRK fungere som et sunt alternativ. Ikke minst, burde de også forstår at kvinner i denne alderen faktisk også bryr seg om noe mer.

For kvinner mellom 15 og 30 år studerer, og vi bruker kunnskapen vår på anleggsområder, på sykehus og på kontorer. Vi trener, spiller håndball og ishockey, er venninner, mødre og vi engasjerer oss i lokalmiljøene våre.

Det er mange dyktige unge damer som fortjener en plattform for å løfte sine verdier. Unge damer som kan gi oss refleksjoner om at prevensjon er viktig, at plastisk kirurgi ikke er løsningen for å ha det bra med seg selv og at narkotika ikke er bra for å bygge et godt liv.

Enn om NRK heller kunne satt inn ressursene sine på å løfte slike forbilder. Det ville det vært en milliard ganger morsommere.