(Nettavisen): Både Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad gir seg som trenere for det norske kvinnelandslaget i langrenn etter årets skisesong. Dermed må Norges skiforbund på jakt etter nye trenere.

En rekke profilerte navn har blitt koblet til jobbene, men et navn som foreløpig har gått litt under radaren er Guro Strøm Solli (38).

Strøm Solli er en tidligere landslagsutøver som var i verdenstoppen i sprint på midten av 2000-tallet. Etter hennes aktive karriere har hun tatt utdanning innenfor idrettsfysiologi, jobbet med forskning på utholdenhet og forsvart en doktorgrad hvor hun forsket på Marit Bjørgen sin trening. I dag er hun forsker hos NTNU ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap i Trondheim. Hun underviser også i idrettsfysiologi, treningslære og forskningsmetode ved Nord Universitet.

- Synes det er rart

Da assistenttrener-rollen på landslaget ble ledig i 2018 ble Strøm Solli lansert som en høyaktuell kandidat for jobben av Marit Bjørgen.

Nå synes langrennsekspert Petter Skinstad at det er på tide å snakke om Strøm Solli igjen.

- Jeg synes det er rart at det ikke snakkes mer om Guro Strøm Solli. Hun har en unik kompetanse som nesten ingen andre kan matche uavhengig av kjønn, sier han til Nettavisen.

Skinstad mener at Strøm Solli med sin sterke faglige bakgrunn og hennes erfaring som norsk landslagsløper er noe som taler veldig for at Skiforbundet burde gå for henne.

Han mener det ville vært spennende å få henne inn i et team sammen med en erfaren trener.

- Uten å ha kjennskap til hennes trenerbakgrunn så er hennes faglige tyngde og erfaring som landslagsløper noe som bør veie så tungt at hun burde stått først i køen over navn som blir nevnt som aktuelle. De burde sett på hvordan de kunne fått henne inn i et system hvor hun kunne bidra med sin kompetanse og unike erfaring, sier Skinstad.

Dette sier Strøm Solli

Strøm Solli sier at hun synes det er hyggelig å bli nevnt i forbindelse med trenerjobben for landslaget, men at hun ikke ser for seg en trenerjobb på nåværende tidspunkt og at Skiforbundet heller ikke har vært i kontakt med henne.

Dermed føyer hun seg inn i rekken av trenernavn som Pål Gunnar Mikkelsplass, Trond Nystad, Guri Knotten og Egil Kristiansen som opplyser at de ikke er aktuelle for landslagsjobben.

Strøm Solli håper imidlertid at hennes kompetanse kan bli brukt i en annen rolle.

- Jeg har vel egentlig beveget meg litt bort fra treneryrket og valgt å jobbe mer mot å bli forsker og fagperson de siste årene. Jeg håper vel mer at jeg kan være en nyttig sparringspartner for fremtidige trenere og utøvere. Det er vel en mer aktuell rolle for meg fremover enn en trenerjobb, sier hun til Nettavisen.

- Det er helt avgjørende

Strøm Solli har de siste årene blant annet jobbet med forskning på kvinnelige utholdenhetsutøvere og sett på hvordan kvinnespesifikke faktorer påvirker utøvere.

I tillegg har hun jobbet med et stort prosjekt hvor hun har forsket på Bjørgen sin trening. Der har hun fått et unikt innblikk i treningen som gjorde Bjørgen til tidenes mestvinnende langrennsløper.

Den kompetansen håper Strøm Solli kan være relevant for det norske kvinnelandslaget. I tillegg er hun opptatt av at det er på tide å få inn en kvinne i det norske trenerteamet.

- Jeg mener det er helt avgjørende for å bygge et trenerteam med komplementære egenskaper. Hovedoppgaven er jo å utvikle fremtidige toppløpere i langrenn på best mulig måte. Da trenger man et sterkt og komplimentert trenerteam. Da er det viktig å ha med kvinnelige trenere inn i det teamet, sånn jeg ser det.

Trener for det norske juniorlandslaget Monika Kørra har varslet at hun kommer til å søke på en av jobbene som trener for det norske kvinnelandslaget. Både Karstein Johaug og Stig Rune Kveen har også uttalt at de er interessert i en av trenerjobbene.