(Nettavisen): Onsdag ble det kjent at dobbeltdrapsmannen Stig Millehaugen er etterlyst etter at han ikke kom tilbake fra permisjon i Trondheim fengsel.

I 2012 ble han dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti års fengsel for det siste drapet på Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed. Drapet på gjenglederen ble bestilt av en annen mann som også ble dømt i samme sak.

Politiet jobber på spreng med å spore drapsmannen. Han er etterlyst internasjonalt gjennom Interpol, i tillegg valgte politiet å frigi nye bilder av Millerhaugen på rømmen torsdag formiddag.

– Damene er spesielt viktig

Torsdag morgen aksjonerte de også i Vinterbro hvor politihelikopter ble brukt, i tillegg deltok mannskaper fra beredskapstroppen som er spesialtrent politi. Beboere skal ha blitt vekket av helikoptrene, skriver Østlandets Blad.

Tidligere superspaner i Oslo politidistrikt, Jessheim-bosatte Johnny Brenna, har selv tidligere jaktet på Millehaugen da han var på rømmen i åtte måneder fra 2000-2001. Drapsmannen ble pågrepet i juni 2001.

– Nå er det om å gjøre for politiet å finne nettverket hans, personer han har hatt kontakt med. Damer er spesielt viktig, sier Brenna til Nettavisen.

– De fleste gangene vi sporet folk var det fordi de ikke kunne holde seg unna damene. Det er viktig for politiet å vite hvilke damer han har hatt kontakt med, hvem er eller har vært kjærestene. Politiet må få oversikt over bevegelsene deres og ikke minst boligene eller adressene de oppholder seg i.

Tips politiet via nettsiden tips.politiet.no/trøndelag eller via telefon 73 48 94 00.

LES OGSÅ: Undersøker om Millehaugen har fått hjelp i Trondheim: – Har dratt rimelig raskt til flyplassen

Tviler på han er i Oslo

Brenna er overbevist om at dobbeltdrapsmannen må tas med makt. Da Millehaugen sist ble pågrepet da han var på rømmen ble han pågrepet i en garasjeanlegg sentralt i Oslo, av spesialtrente politistyrker.

– Han kommer ikke til å komme frivillig. Han har en historikk som tilsier det, ikke minst fra forrige gang han var etterlyst. Da ble han pågrepet i en væpnet aksjon i juni 2001.

Brenna mener det er stor sannsynlighet for at Millehaugen har kommet seg til utlandet.

– Dersom han har planlagt dette regner jeg med han har tenkt seg til utlandet. Sist han var på rømmen var han i utlandet. Det er jo bare å tenke seg, hvor spennende er det å sitte i en dekkleilighet i Oslo-området? Jeg tror han har tenkt å utnytte tiden på en bedre måte enn å sitte i skjul i en bolig i Oslo.

Torsdag bekreftet politiet at Millehaugen har rest fra Trondheim til Oslo med fly, og deretter tatt Flytoget til Oslo sentralbanestasjon. Opprinnelig hadde drapsmannen permisjon til onsdag klokken 15.00, men returnerte ikke til fengselet.

Millehaugen beskrives som ca. 179 centimeter høy, noe kraftig bygd og er født i 1969. Millehaugen er dømt for en rekke alvorlige lovbrudd, som væpnet ran og overlagt drap.

Slik jobbet de sist

Da superspaneren og hans kollegaer jaktet Millehaugen, oppsøkte de personer i kriminelle miljøer for å få informasjon. De oppsøkte også flere ulike adresser og andre steder han kunne befinne seg.

Når de var på steder de trodde drapsmannen kunne befinne seg var de alltid bevæpnet. Den gangen med Smith & Wesson revolver.

– Jeg var den som hadde informanter innenfor kriminelle miljøer. Det var mye kontakt med disse. Da jobbet vi med å få oversikt over hvilke personer han hadde hatt kontakt med, vi oppsøkte leiligheter, andre adresser, snakket med naboer på de ulike stedene. Vi spurte gjerne naboene om de hadde sett Millehaugen.

– De gangene vi oppsøkte konkrete steder han kunne være hadde vi også bistand fra beredskapstroppen.

Mener han ikke er farlig for omgivelsene

Politiet har vært ute og advart folk mot å kontakte Millehaugen dersom de ser eller støter på ham. Politiadvokat Bente Bøklepp i Trøndelag politidistrikt mener også at han kan være farlig.

Superspaneren mener det generelle publikum ikke har så mye å frykte.

– Millehaugen kan være farlig dersom han kommer i en presset situasjon, for eksempel en pågripelsessituasjon, men ikke for omgivelsene ellers. Historikken tilsier at han ikke er farlig for hvermannsen. Han har aldri gjort noe som tyder på det.

Han kommer likevel med en klar oppfordring.

– Meld fra til politiet så fort som mulig, han må bli tatt av folk som er trent og som er bevæpnet.

Nettavisen har vært i kontakt med flere kjente kriminelle. Fra dem er signalene tydelige, de ønsker ikke å ha noe med Millehaugen å gjøre. «Jeg har nok med mitt», «det der får han bale med selv», «det er uaktuelt å være i nærheten av ham», sier noen av dem avisa har snakket med.

– Millehaugen har ikke et stort nettverk rundt seg. I så fall må det være snakk om et visst fåtall personer.