Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
I mafiafilmer ser man innimellom at betrodde ansatte får et slags «kiss of death». Det er et kyss på kinnet fra øverste leder og beroligende ord om at «dette går bra». De fleste som kjenner sjangeren skjønner at det betyr at de nå vil bli kvitt deg.
Når en styreleder går ut etter et møte med trener og hjelpetrener og sier at de har vår fulle tillit, skjønner man på samme vis at noe alvorlig er i gjære. Et tap mot et andredivisjonslag i cupen, gjør den videre skjebnen enda mer åpenlys. En spørreundersøkelse Nidaros gjorde, samme dagen som styrelederens uttalelse, viste at et flertall av trondhjemmere mente det var feil å bytte trener da. Den siste tilliten er nok borte etter kampen mot Stjørdals-Blink.

«Alt ligger til rette for sjokkseier – til ni i odds»
Da snekker Pettersen ankom arbeidsplassen om morgenen, ble han møtt av svære bannere festet til stillaset, hvor det står at han gjør en elendig jobb. Når han runder hjørnet, finner han enda ett, som går ut mot styret som en gang ansatte ham. Det som svir mest er at snekkeren i en årrekke har hatt rykte på seg for å være virkelig god.
Det er heldigvis ikke slik i tømrerbransjen, men en fotballtrener i en storklubb, må være forberedt på denne typen aksjoner, så snart resultatene går mot ham. Dette, og alle de håpløse spørsmålene som er stilt for å få ham til å si noe kontroversielt som avisene kan slå opp, aksepterer han. Eneste som får Rekdal sint, er avisa som har gått til skrittet å kontakte barna hans, på jakt etter en historie. Ingen medier burde holde på sånn.

«Nedrykk er en tanke ingen i Rosenborg har hatt i hodet siden 1983»
Kjetil Rekdal gjorde i sin tid Vålerenga til Norges beste lag, og tok et dødsdømt HamKam, ikke bare til trygg plass på tabellen, han rykket også opp med det i 2021. Og det, med overbevisning. De ledet tabellen i 27 av 30 mulige serierunder den sesongen. På 28 kamper sto HamKam med et snitt på 2,25 poeng per kamp. Pussig nok, var det Stjørdals-Blink de slo, i kampen som forseglet opprykket til Eliteserien – samme klubben som sannsynligvis velter lasset for Rekdal i Rosenborg.
Innen idrett svinger pendelen fra «geni» til «dust» på et øyeblikk. Claudio Ranieri gjorde noe ingen trodde var mulig – tok Leicester til ligagull i England i 2016. Like fullt fikk han sparken etter å ha slitt i serieåpningen året etter. Mitt poeng er bare at «geniet» og «dusten» er ofte den samme personen, det handler bare om hvilket tidspunkt i karrieren man snakker om. Og marginene er ofte hårfine. Sir Alex Ferguson var også en gang bare èn kamp unna å få sparken i Man U, men vant, og er nå tidenes mestvinnende i Premier League.

Uansett resultat – vi bør gi ham litt mer tid
RBK-supporterne er kjent for å være knallharde når det gjelder å «tukte den man elsker». Halvannet år etter opprykket med HamKam, mener storparten av Trondheims befolkning at de skjønner bedre enn Rekdal hva som bør gjøres med Rosenborg. Det gjør de selvsagt ikke, men det fascinerende med spillet vi alle elsker, er hvor intenst vi lever oss inn i det. Inntil et nivå, hvor vi i fullt alvor tror at hvis de bare fulgte våre anbefalinger, så ville alt gå bra.
Fotball er et av områdene der alle anser seg som eksperter, og kauker sine meninger, høylytt – i alle kanaler. Hvis en annen trondheimsbedrift på tilsvarende størrelse – for eksempel EC Dahls – har dårlige resultater, står ingen og skriker at en sjef eller en mellomleder må gå. Enda mindre skjeller ut en truckfører fordi man mener han utfører jobben sin for dårlig.
I dårlige tider vil man ikke bare få skikk på trenerrollen. Styret, speidere, sportslige ledere og spillerlogistikkansvarlige skal gjerne kastes ut med badevannet. Slik er mekanismen, når frustrasjonen har boblet til overflaten. Sånn sett, blir det enda vanskeligere for noen å holde hodet kaldt når årets viktigste beslutning skal tas.

«Med han nykommeren som bøttet inn mål i 4. div., kan jeg ikke se annet enn at det må bli seriegull»
Som spiller, trener, sportssjef eller fysisk trener i Rosenborg er det haugevis som har synspunkter om hvordan de burde gjort ting annerledes. Særlig når klubben sliter, som nå.
Håper folk besinner seg litt, og lar prosessen som foregår i klubben gå sin gang. Vi kan selvsagt ytre hvordan vi helst skulle sett Rosenborg fremstå, men bør avstå fra stygge personkarakteristikker.
Dypest sett er det jo mennesker som har jobbet knallhardt for nettopp å unngå at klubben skulle havne der den er.
Og uansett hvilken løsning de til syvende og sist ender opp med, når det gjelder trener – vil RBK fortsette å være laget ditt.