Gule og oransje blader ligger strødd på banene i byen. Det betyr at det er skjebnehelg i lokalfotballen og en kort, intensiv og rar sesong nærmer seg slutten.

Med andre ord spilles en hel del skjebnekamper.

Med Nidaros-abonnement kan du se flere av disse kampene direkte på Nidaros. Kanskje frister det ekstra med stillongs og kaffekopp og oppleve dramatikken live, men med så mange skjebnekamper samtidig, er det godt å ha andre kamper på telefonen.

Har rykket ned – kjemper om opprykk for naboen

Etter en intensiv høst er det duket for siste runde i Norsk Tipping-ligaen, der den trønderske avdelingen (avdeling 5) har sin siste runde lørdag klokken 13.

Sammen med Tynset er det allerede klart at Ranheim 2 og NTNUI rykker ned. Sistnevnte spiller derimot en skjebnekamp på vegne av byrival Strindheim på lørdag.

Les også

Hver lørdag får Sivert (26) melding fra Alexander Sørloth: – Han følger opp

Deres tur til Molde for å møte serieleder Træff kan snu opp ned på opprykksstriden i siste sekund. Studentene må vinne for å invitere Strindheim tilbake i kampen om å rykke opp til PostNord-ligaen. Blåtrøyene fra øst snublet og klarte bare 2–2 mot RIL 2 sist.

Nå må de slå vestkantguttene fra Byåsen, som i 2019 rykket ned fra nettopp PostNord-ligaen. Erik Selnæs og Byåsen ønsker neppe opprykksfest i bortegarderoben og skal sørge for at dét ikke skjer.

Må ha hjelp av Tiller

Strindheim må uansett ha hjelp fra flere lag. Samtidig som de og NTNUI må vinne, må også Spjelkavik holdes unna i opprykksteten. Sunnmøringene er likt med Strindheim, tre poeng bak Træff, og har ett mål bedre enn Strindheim i målforskjellen.

De må med andre ord aller helst ikke vinne, men i hvert fall ikke vinne med for mange mål i deres hjemmemøte med Tiller.

Strindheims jakt på opprykk preges altså av tre kamper. Både byderbyet og de to andre kampene kan du følge på Nidaros fra klokken 13.

Opprykksserien i 3. divisjon for kvinner er inne i sin siste helg og spenningen er stor når to av byens store breddeklubber kniver om opprykk til siste slutt.

– Kampen betyr veldig mye for oss

Det er en ganske unik kamp om opprykk, siden det nå ligger an til at ingen lag rykker opp fra damenes 3. divisjon neste sesong. Ergo er dette siste opprykkstog på perrongen på to år.

– Det påvirker framtiden til klubben vår, så kampen betyr veldig mye for oss. Flere kan finne på å dra om det ikke blir opprykk, sier Utleira-kaptein Mari Halgunset før thrilleren.

Les også

Presset før onsdagens storkamp: – Blir et slag i trynet om vi ikke får det til nå

– I tillegg er det ikke første gangen vi er med i et slikt drama. For to år siden, da vi kjempet mot Tynset, var det akkurat samme greia. Vi hadde like mange poeng og røk på målforskjell. Det er ganske dritt at det kan skje igjen, sier hun.

Utleira er likt på poeng med Tiller, som har ti mål bedre i målforskjell.

– Begynner å krible i magen nå

Dermed er det på TOBB Arena på Tonstad det ligger an til å bli opprykksfest. Gjestene fra Steinkjer kan spolere opprykksfesten og faktisk også stjele opprykksplassen selv. De er to poeng bak blåtrøyene og må vinne i siste runde, søndag klokken 16.

– Vi har scoret mye mål før, så vi vet det er mulig. Så har vi tro på at Steinkjer vil bite fra seg mot Tiller. Det er fortsatt håp, sier Halgunset.

Tiller-sjefen tar lite for gitt.

Nå skal de innkassere opprykket etter at de slo Utleira 3–1 i det som kan ha vært en svært avgjørende kamp sist helg.

– Det begynner å krible i magen nå. Det hadde passet fint med et opprykk nå, med tanke på spillernes alder og at det hadde vært et nytt steg for hele klubben. Steinkjer er et godt lag, så vi får se, sier trener Geir Arne Kristiansen.

Tre poeng betyr altså ikke nødvendigvis opprykk, for Utleira kan jo lage målfest i deres kamp mot Malvik i Abrahallen.

– De kan finne på å score mye mål, de, men vi må konsentrere om oss selv og vår tøffe kamp, sier «Gakken».

Opprykksfest på Lade

To trønderlag rykker ned fra herrens Norsk Tipping-ligaen og to kommer opp.

På Lade spilles returkampen av opprykkskvaliken mellom Trygg/Lade og Kvik. Kun formaliteter gjenstår før Lade-gutta holder inn sin 3-0-ledelse og feirer opprykk til Norsk-Tipping-ligaen.

Les også

Roar (72) og Bjørg (73) holder liv i Trondheims eldste: - De betyr mye

– Presset ligger nok hos oss. Vi har vært i nærheten i flere sesonger, så vi føler nok at det er på tide, sa kaptein Mikal Haugen Bjørnstad til Nidaros før første møte.

– Jeg tror vi har noe å gjøre i 3. divisjon. Over tid har vi bygget dette laget og troppen er sterkere enn noen gang. Vi har et bedre opplegg og et bedre apparat. Jeg tror nok vi kan hamle opp med mange av lagene i 3. divisjon, sier han.

Avspark på Lade er klokken 14.

Adskillig mer spennende er det for øvrig utenfor byen, der Levanger 2 og Steinkjer møtes til returkamp i Levanger. Lokalrivalene har 1–1 å gå på fra første kamp i Steinkjer.

Ren seriefinale på Strindheim

Helgens kanskje mest intense seriefinale finner også sted klokken 14.

Helt nederst i grøten, i 6. divisjon, møtes Strindheim 3 og Sverresborg 2 i en ren kamp om seriemesterskapet i 6. divisjon, avdeling 3.

Lagene står begge med 24 poeng før seriefinalen på Myra i Strindheim, men hjemmelaget har overlegent bedre målforskjell og sikrer seriegull med uavgjort.

– Vi er veldig opptatt av å få opp dette laget. Noen tror det bare er et miljølag som er med for moro, men det er lokale unggutter som i 2021 har gått gradene. Selv om de har lagt fra seg proffdrømmen og selv om det ikke er noe krise om vi ikke rykker opp, så er vi jo konkurransemennesker som mener vi skal bite fra oss i 5. divisjon. Vi ønsker litt jevnere kamper, sier Strindheim 3-trener Mads Jørgensen Frengen.

– Da tar jeg tøflene og går til Molde

Som Strindheim-supporter er ikke han fornøyd med å gå glipp av A-lagets opprykkskamp mot Byåsen.

– Jeg håper flest mulig tar turen dit og at mange også kommer og ser oss. Men at A-laget skal gå opp nå ... Hvis det skjer, så skal jeg ta på meg tøflene og gå til Reknesbanen i Molde, sier han og ler.

Taper Sverresborg 2, kan de for øvrig miste andreplassen til Trond. De møter fjerdeplasserte Fosen på Rosenborgbanen til «toppkamp». Ellers møter også stjernegalleriet til Vestbyen sine Byåsen-rivaler fra Astor til et skikkelig nabooppgjør midt på tabellen i siste runde. Men det er altså den rene seriefinalen på Ruta Arena som er den som preger opprykksstriden.

Kolstad 3 har allerede sikret avdelingsseieren i avdeling 4, mens andrelaget har vunnet sin avdeling i 5. divisjon.

Det gir rødtrøyene to opprykk denne sesongen. Søndag formiddag er de i Flatanger for å gjøre opp om en plass i finalen av kretsmesterskapet.

Kan berge plassen fredag

5. divisjon er for øvrig ferdigspilt, der Kolstad 3 sammen med Strindheim 2 og Flatanger er sikret opprykk. Lørdag møtes Lånke og Trønder-Lyn til playoff. Det preger også én bydelsklubb, for oppe på Byåsen sitter Nationalkameratene spent og venter på sin motstanderen. Vinneren av de kampene spiller 4. divisjon i 2022.

Allerede fredag kveld kan det også bli jubel på andre siden av Byåsen, der Vestbyens damelag berger plassen i 3. divisjon med poeng borte mot Egge.

Mandag fortsetter Nardo sin kamp for livet i PostNord-ligaen. De møter Odd 2 på hjemmebane klokken 15.30 – direkte på Nidaros.