Til tross for at det på sommeren er et generelt bålforbud i nærheten av skog og annen utmark, er det mye som tyder på at nettopp et bål har fått ulme i lang tid, og var årsaken til brannen i Bymarka tidlig tirsdag.
– Slike bål kan ulme lenge. Det kan vare i dager, og kanskje også i ukesvis hvis det er optimale forhold. Det er som å puffe på en tørr sigar. Hvis torva er tørr, kan det flytte seg i rotsystemet fra tre til tre, sier alarmoperatør Eirik Hellan ved 110-sentralen.
Han kjenner foreløpig ikke til hva som har skjedd i dette konkrete tilfellet, men Trøndelag brann- og redningstjeneste mener at alt tyder på at det er et bål.
«Selv om det ikke skorter på nedbør i Trøndelag for tiden, kan det være tørt under torva», skriver de på Facebook.
Maner til forsiktighet
Nå oppfordrer også 110-sentralen folk til å være forsiktige med bruk av ild.
– Det er generelt bålforbud nå. Man må virkelig vurdere hva man gjør, sier Hellan.
I Trondheim er det generelt bålforbud i eller i nærheten av skog og annen utmark mellom 15. april og 15. september. Det er imidlertid tillatt å tenne bål eller grille dersom man er helt sikker på at det ikke kan føre til brann.
Om man skal tenne større bål, som sankthansbål eller pinsebål, må man søke brannvesenet om tillatelse. Uansett skal bål være fullstendig slukket før det forlates.
– Det er ikke uvanlig at det brenner seg litt ned i torva hvis man tenner bål, så man må være helt sikker på at det er slukket før man går ifra, sier Hellan.
Skogbrannpumpe
Brannvesenet fikk tirsdag bistand fra Bydrift med å få inn slokkeutstyr, som skogbrannpumpe.
– Det var omtrent fem ganger fem meter som var brent. Det har nok gått opp i trærne, fordi den første telefonen vi fikk var fra noen som observerte at det brant i en tretopp, sier Hellan.
Brannen ble slukket like etter klokken 09 tirsdag morgen.