Etter to år med Norgesferie er det mange som ferierer på sydligere breddegrader, men også har mange sett seg nødt til å være turist i eget land ett år til. Flystreik og passkrise er bare to av grunnene til at mange nok en gang velger Norgesferien foran sydenferien.

Men hvordan er egentlig trønderne forberedt på ferien, og hvilke sommerplager er det trønderne frykter mest?

Frykter myggstikk

En fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet viser at 41 prosent av trønderne forbereder seg ved å ha sitt egent ferieapotek med på turen.

Ikke helt overraskende oppgir trønderne at myggstikk og det å bli solbrent som de hendelsene, plagene eller skadene man frykter kan ramme seg selv eller en i familien i sommer.

52 prosent forteller at de frykter myggstikk mens 45 prosent ser på solbrenthet som en av de største fryktene.

– Myggstikk hører nok sommeren til for nordmenn flest. Det er imidlertid svært bekymringsfullt at nesten halvparten av trøndere forventer å bli solbrent, og at 20 prosent frykter soleksem. Dette er skader og plager som er særdeles lett å unngå, men som kan få svært alvorlige konsekvenser, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt og driftsdirektør i Farmasiet.

Turist-diaré

I tillegg til insektstikk, solskader og gnagsår, ligger magetrøbbel høyt på listen for hva innbyggerne i Trøndelag frykter i sommer.

– Når vi reiser utenlands utsettes vi for en annen bakterieflora enn den vi er vant til. Da er det lett at magen kommer i ubalanse. Vanlige symptomer er løs avføring, mageknip, kvalme og eventuelt feber, forteller Pedersen og legger til:

– Stek det, kok det, skrell det eller glem det, er en god huskeregel å ha med seg på ferie. Ellers er vi vel godt vant med både håndvask og hånddesinfeksjon etter to år med pandemi.

Farmasøyten, som selv planlegger en tur til Tyrkia med familien, påpeker at daglig tilskudd av probiotika noen dager før avreise, kan bidra til å holde tarmsystemet i balanse.

Pedersen påpeker også viktigheten ved å alltid ha med seg tørt tøy ved bassenget eller på stranden. Dette er fordi våk bikini eller badebukse ofte kan føre til urinveisinfeksjon.

– Hos menn kan vått badetøy faktisk være med på å utløse prostatabetennelse med feber, mens kvinner kan få sopp- eller urinveisinfeksjon med svie og hyppig vannlating, sier han.

Pedersen understreker at han ikke ønsker å være noen feriebrems og avslutter derfor med å si at de færreste blir rammet av alt på en gang.

– Så jeg høres kanskje litt dramatisk ut.

Han anbefaler alle å ta noen forholdsregler og å bruke holdet – så går nok det meste bra.

Plagene trøndere frykter mest i sommer:

Myggstikk

52 %

Solbrenthet

45 %

Insektstikk

39 %

Gnagsår

36 %

Mageproblemer

36 %

Kutt/sår

26 %

Bitt av klegg

39 %

Allergisk reaksjon(er)

24 %

Brent av brennmanet

20 %

Soleksem

20 %

Skli på bassengkanten

18 %

Urinveisinfeksjon

12 %