Seks kokker smakte seg i juni gjennom fenalår, gravlaks, blåmuggoster, sjokolader, rømmegrøt, gomme, sauser og kjeks i jakten på de beste trønderske matproduktene.
Først ble tre finalister i hver av de ni kategoriene kåret, før vinnerne ble lansert under åpningen av Trønders Matfestival torsdag.
– Det er veldig mye bra fra Trøndelag, og det var flere som hadde nye og spennende produkter. Noen produkter bærer tydelig preg av at de prøver å ta med tradisjoner inn i en moderne variant. Vi valgte vinnerne basert på ikke bare at det smaker bra og er et godt produkt, men at det var noe nytt, produkter vi ikke har sett før, både på lokalmatfronten og i Norge, sier kokk Odd Ivar Jørgensen ved Britannia Hotel i en pressemelding.
Han får støtte fra sin kollega Henrik Dahl Jahnsen.
– Trøndelag leverer bare bedre og bedre. Vi har så mange gode råvarer, og vi klarer å ta det framover og utvikle lokale spesialiteter. I dag har vi smakt mange utrolig vellykkede trønderske lokalmatprodukter.
Dette er årets produkter:
Årets bakst- og meieriprodukt:
- Pekkabrød fra Liverten
Årets kjøttprodukt:
- Fenalår av steinaldersau fra Haugrønning gård
Årets meieriprodukt:
- Hvit geitost fra Skansen Ost
Årets nykommer:
- Vaniljeprim fra Tverås Gårdsmat
Årets sjømat:
- Tuvas spesialrøkte laks fra Dolmøy Seafood
Årets søtsak:
- Smellkyss fra Fru Nelik
Årets økologiske produkt:
- Gammel ungkaren fra Hitra Gårdsmat
Åpen klasse:
- Zari Eplemost fra Inderøy Mosteri
Årets matgave:
- Afternoon Tea med Smaker fra Øyriket AS