I disse koronatider er det flere næringer som sliter. En NHO-undersøkelse fra 12-13. mars indikerte at så mange som fire av fem medlemsbedrifter kan komme til å permittere ansatte om kort tid. Dette viste seg å stemme bare få dager etter. Tirsdag 24. mars var 291 000 personer registrert som helt arbeidsledige, ifølge foreløpige tall fra NAV. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken. Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden andre verdenskrig. I uke 13 var økningen i arbeidsledigheten størst innen butikk- og salgsarbeid, med 32 000 (151 %) flere helt ledige med denne yrkesbakgrunnen.

For å redde arbeidsplasser og næringer har Stortinget innvilget krisepakker vært verdt flere hundre milliarder. Likevel trenger bedrifter mer enn krisepakker for å overleve. De trenger salg. Dette er enklere sagt enn gjort. Allerede før korona-krisen inntraff er det lenge blitt meldt om at butikker i Midtbyen legges ned, mye på grunn av store bilbaserte kjøpesentre utenfor byen og økt interesse for nettshopping.

Dette er trist, da Midtbyen kan tilby mye mer enn det du finner på store kjøpesentre. I Midtbyen finner du trønderske selskaper som har turt å satse i et marked som er overfylt av store internasjonale kjedekonsern. I Midtbyen finner du derimot butikker, restauranter og puber du ikke finner andre steder i verden. Det er disse lokale selskapene vi må støtte opp under i disse dager. Det er ikke H&M som trenger pengene dine akkurat nå, for de har såpass stor omsetning verden over at de ikke kommer til å gå konkurs av en måned stengt. Den ene måneden steng kan derimot være spikeren i kisten for lokalt næringsliv.

Midtbyen Managements krisepakke til næringslivet i Midtbyen var å tilby gratis hjemkjøring av varer. Dette er et godt tiltak, både nå og i fremtiden. Ved å tilby hjemkjøring kan handelen flyttes fra bilbaserte kjøpesentre i utkanten til Midtbyen som i stor grad baserer handelen sin på personer som reiser kollektivt, går eller sykler. For selv om er enkelt å frakte en glassvase fra glassmagasinet hjem med buss er det litt mer tungvint å frakte en kommode fra Kremmerhuset hjem med buss. Samtidig bidrar tilbudet til at handelen i slike tider som nå kan opprettholdes uavhengig av om vi må møte opp i butikken fysisk eller ikke. Hjemkjøring kan også gjøre det mer attraktivt å handle hos lokale butikker, da mange store konserner allerede tilbyr gratis frakt.

For to uker siden vedtok et enstemmig formannskap en krisepakke for lokalt næringsliv. Et av tiltakene som trekkes frem i pakken er å innføre gratis gategrunnsleie og frafalle omsetningsavgiften på alkoholholdig drikke ut august 2020 for kultur-, arrangements- og serveringsvirksomhet. Dette er positive tiltak som kan bidra til at næringslivet nå får mindre tap, samtidig er dette tiltak som bør ses på også etter at krisen er over da det kan bidra til at flere serveringssteder etablerer seg i midtbyen. Noe som igjen er med på å skape et rikt bymiljø.

I den politiske debatten diskuteres det ofte hva som skal til for å få et levende miljø i Midtbyen. Det som iallfall ikke hjelper er en Midtby der næringslivet ligger brakk. Et levende bymiljø er satt sammen i en sunn balanse mellom handel, restauranter, boliger og hoteller.

Jeg kommer til å bruke Midtbyen når koronaen har lagt seg, men før den tid kommer jeg til å støtte Midtbyen ved å handle på nett og få levert hjem. Det håper jeg du også gjør. For det er både positivt for miljøet og for lokalt næringsliv.