(Trønderdebatt)

Fredag morgen ble Senterpartiets landsmøte sparket i gang i Trondheim. Oppladningen til årets landsmøte har – for å si det mildt – ikke vært optimal for regjeringspartiet. Resultatene av de siste meningsmålingene viser et parti som ikke ligger særlig langt fra sperregrensa. Siste var InFacts måling gjort for Nettavisen tidligere i mars. Den viste at Senterpartiet fikk rekordlav oppslutning på 4,9 prosent.

Forventningene var da heller ikke særlig store for at det ville komme en Trygve Slagsvold Vedum på scenen i sitt sprudlende valgår i 2021-humør. Tonen ble satt da Vedum satte seg ned på en krakk ytterst på scenen og fortalte landsmøtet at han har «tenkt mye på hva han skal si i dag». At han hadde lyst til å være åpen. Så fortsatte han med å fortelle om sin familiehistorie, om sin far og bestefar. Om viktigheten av et velferdssamfunn som tar vare på oss når vi trenger det som mest.

«Det er en unormalt alvorstynget partileder som snakker nå» tenkte jeg, og trodde han ville snakke om den synkende oppslutningen. Men Vedum fortsatte å fortelle om de nære ting. Slo av en liten spøk i ny og ned som utløste lett humring. Og så fortalte han om sin egen sykdomshistorie. At han hadde fått påvist MS.

Vedum fortalte en historie om store kontraster. Etter en aktiv uke kjente han at han ble dårlig. Dagen han startet på Stortinget og endte på akuttmottaket på Hamar. Han, som alltid hadde hatt god helse, ble alvorlig syk.

En historie om et godt helsevesen, en fungerende velferdsstat, fellesskap og trygghet i utryggheten.

Den sårbarheten og åpenheten Vedum viste på landsmøtet står det respekt av. MS-forbundet hyller Vedums åpenhet. Generalsekretæren i forbundet sier til VG at hans åpenhet vil ha mye å si for mange MS-syke.

Kontraster, som Vedum så godt skildret i sin tale, er høyst til stede også i partiet. Senterpartiet som sommeren 21 lanserte nettopp Vedum som sin statsministerkandidat, som våren for to år siden nesten var oppe og snuste på 20-tallet på meningsmålingene. Som nå nærmer seg sperregrensa. Som hadde mistet 20 av sine 28 stortingsrepresentanter dersom det hadde vært valg i dag.

Vedum selv, som var svært populær i tiden før valget i 2021, sliter med populariteten blant velgerne. Det viser Norstat-undersøkelsen publisert i Aftenposten, som undersøkte hvor godt likt de ulike politikerne er. 57 prosent svarer at de liker partilederen dårlig. Bare 12 prosent svarer at de liker Vedum godt. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), derimot, er en av de best likte politikerne i Norge.

«Det er en tung tid» sa Vedum fra landsmøtets talerstol. Det er ikke godt å si om han snakket om sykdommen, Senterpartiets oppslutning, regjeringens stadig synkende popularitet, misfornøyde velgere, krig i Europa, energikrise eller økte priser. Mest sannsynlig var det en god blanding.

Jeg tror ikke jeg har opplevd en Vedum-tale til senterpartister hvor det har tatt så mye som 10 minutter før hele salen har ledd. Det gjorde det i går. Naturlig nok. Men Vedum holder motet oppe. Som han selv sa: «jeg er positiv av legning». Det vil nok være viktig i tiden som kommer. Viktig for familien hans, for hans mentale helse, og ikke minst for partiet – som opplever mye motgang om dagen.

Senterpartiets brakvalg i 2019 resulterte i 138 Senterparti-ordførere og 114 varaordførere. Med Senterpartiets lave oppslutning i dag, er det langt fra utenkelig at ordførerkartet i Norge vil se ganske annerledes ut om bare et par måneder.

Landsmøtet, og Vedums åpenhet, kan være et etterlengtet avbrekk fra svak Senterparti-oppslutning. Det siste døgnets medieoppslag fra landsmøtet vil igjen gjøre Senterpartiet til en del av kaffepraten på jobb mange steder. Men det trengs mer enn å være en del av kaffepraten og positive tanker for å løfte partiet fram mot valget.