Gå til sidens hovedinnhold

Det er en prestasjon å brenne av 400 milliarder kroner og likevel sultefôre kommunene

Artikkelen er over 1 år gammel

Revidert nasjonalbudsjett: Nå blir krisa virkelig merkbar - for alle. I bystyret venter smertefulle kutt og beinharde prioriteringer.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norgenshistoriens rareste - og viktigste - reviderte nasjonalbudsjett ble lagt fram i dag. Du vet at en nedtur er på vei når det er langt mellom de sedvanlige styrte lekkasjene og gla-sakene som vanligvis fyller maidagene i opptakten til budsjettslippet. Med andre ord har ikke forventningene vært all verden: Det var nok for eksempel få Stortingsrepresentanter, uavhengig av parti, som ble særlig overrasket over det de fikk servert i formiddag.

Men utenfor hovedstaden har det nok fortonet seg annerledes. I en rekke samtaler med kommunetopper i Trondheim har jeg fått det samme svaret når vi har diskutert Trondheim kommunes økonomi i fortsettelsen av koronakrisa, og jeg har spurt om behovet for kutt i kommunebudsjettet framover: Nå venter vi på revidert nasjonalbudsjett. De fleste i Trondheim har nok håpet at staten skal komme og redde resten av budsjettåret.

Les også

Skarpe reaksjoner på revidert: – Dette betyr stor usikkerhet for kommunen

Trondheimspolitikerne har nok ikke vært alene om å skyve smertefulle kutt og beinharde prioriteringer foran seg, i håp om at regjeringen i dag skulle dekke opp for de økte utgiftene, og de sviktende skatteinntektene koronakrisa fører med seg.

HØR DAGENS REVIDERT-SPESIALEPISODE AV "BØRSEN OG KATEDRALEN":

I dag fikk Trondheim bystyre en skikkelig kalddusj. Rita Ottervik var ikke nådig i sine kommentarer umiddelbart etter budsjettet ble lagt fram. Ifølge kommunens beregninger er det fortsatt over 274 millioner kroner som mangler for at årets budsjett skal holde. Og i verste fall, kanskje dobbelt så mye.

Og hvis dét blir utfallet også etter forhandlingene på Stortinget, vil det merkes. For oss alle.

Det betyr mindre hjelp og dårligere tilbud til sårbare grupper som funksjonshemmede, eller sårbare barn, eller flyktninger. Eller færre lærere i skolen. Eller veier som ikke blir vedlikeholdt. Eller færre investeringer i nye bygg og infrastruktur.

Les også

Virusutbruddet har avsluttet pengefesten både for Norge og for Trondheim kommune

Regjeringen har i dag prestert det kunststykke å presentere tidenes mest voldsomme oljepengebruk - over 400 milliarder kroner - uten å fullt ut dekke kommunenes koronatap. Resultatet blir at kommunene over hele landet - Trondheim inkludert - må kutte i sine budsjetter, både investeringer og velferd, samtidig som økonomien og næringslivet skriker etter mer etterspørsel og aktivitet. Det er ikke bare dårlig nytt for alle som bor i, og er avhengige av, sin kommune. Det er også dårlig nytt for næringslivet, som trenger all aktivitet, og all etterspørsel, den kan få akkurat nå.

Ut fra de særdeles negative reaksjonene fra en rekke Stortingsrepresentanter på sørtrønderbenken i dag, er det i hvert fall sikkert at mange må få sitt før budsjettforslaget passerer i Stortinget.

Det ansvaret må Stortingsflertallet forvalte. Det er ikke alle som kan rope høyt om sine behov og drive vellykket lobbyvirksomhet for sin sak. Noen er helt avhengige av sine hjemkommuners velferdstilbud, og vil rammes ekstra hardt av kutt. Nå er det Stortingets jobb å sørge for at også de blir sett.

Kommentarer til denne saken