Det blir fryktelig vanskelig å argumentere mot at Giske bør bli fylkesleder når over seks av ti velgere mener han vil bli en god leder

MANGE POSTIV TIL GISKE: - Det blir fryktelig vanskelig å argumentere mot at Giske bør bli fylkesleder når over seks av ti velgere mener han vil bli en god leder – og færre enn to av ti mener det motsatte, mener John Arne Moen, sjefredaktør i Trønder-Avisa.

MANGE POSTIV TIL GISKE: - Det blir fryktelig vanskelig å argumentere mot at Giske bør bli fylkesleder når over seks av ti velgere mener han vil bli en god leder – og færre enn to av ti mener det motsatte, mener John Arne Moen, sjefredaktør i Trønder-Avisa. Foto:

Av

Trond Giske er uoffisiell kandidat til å bli ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti. Dagens måling kan få kandidaturet ut av skapet – og ikke minst; ta fra motstanderne motet, skriver John Arne Moen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvor sterkt står Giske blant egne velgere? Det er spørsmålet mange har stilt de siste månedene, uavhengig av ståsted internt i partiet. Hans nærmeste støttespillere har agitert for at han er partiets sterkeste kort. Motstanderne mener han har ødelagt både for seg selv og partiet på grunn av «damehistoriene» som kom for en dag da #metoo var på sitt mest intense.

LES OGSÅ: Fersk meningsmåling: Fire av ti tror på Trond Giske som fylkesleder

61 prosent av Aps velgere i Trøndelag svarer «ja» på spørsmålet om Trond Giske vil bli en god leder for fylkespartiet. Det er et på mange måter irriterende nøytralt spørsmål. Velgerne er ikke spurt om hva de mener om håndteringen av anklagene om seksuell trakassering. Ei heller om de mener det som har kommet fram er riktig eller galt. De er rett og slett bedt å svare på om de mener han vil være en god leder for Trøndelag Ap. Verken mer eller mindre. Og da blir bildet overtydelig: 61 prosent svarer ja. Og hva kanskje mest interessant er: Bare 17 prosent svarer nei. De øvrige vet rett og slett ikke.

Personlig må jeg innrømme at det nettopp er den lave andelen som svarer «nei» som er mest overraskende. At Trond Giske har stor støtte blant Ap-velgere i Trøndelag har jeg ant, ene og alene ut fra utallige tilbakemeldinger fra lesere av Trønder-Avisa. Men jeg var samtidig rimelig sikker på at atskillig flere enn 17 prosent var av motsatt oppfatning. Sammenligner vi med målinger som handlet om velgernes forhold til Trond Giske for noen måneder siden, kan det se ut til at mens de som støtter ham er blitt mer sikker i sin sak, så er usikkerheten i ferd med å sige inn hos dem som har vært mest kritisk. Med andre ord: Tiden jobber i Trond Giskes favør.

SCORER GODT: Trond Giske får god score i ny meningsmåling.

SCORER GODT: Trond Giske får god score i ny meningsmåling. Foto:

Det blir fryktelig vanskelig å argumentere mot at Giske bør bli fylkesleder når over seks av ti velgere mener han vil bli en god leder – og færre enn to av ti mener det motsatte. Ja, det vil utløse kraftige reaksjoner blant hans motstandere dersom han blir valgt. Men mye tyder på at det vil vekke frustrasjoner blant langt flere dersom han skulle bli vraket.

Med mindre Giske selv skulle gjøre det klart at han ikke ønsker seg tilbake i den regionale toppledelsen, styrer Trøndelag Ap mot et ledervalg som vil bidra til splittelse i større eller mindre grad. Når tallene viser at han har såpass sterk oppslutning som dette tyder på, er det imidlertid ikke helt lett å se hvor han selv og hans nærmeste skal finne motivasjon for å gå en ekstra strafferunde eller to for å vente på at motstanderne skal bli mer «medgjørlige», slik enkelte har tatt til orde for.

Dette handler dessuten om mer enn plasseringen ved bordet når fylkesstyret har møter: Hans nasjonale stilling ligger i vektskåla – og dertil; nominasjonen til Stortinget om noen måneder. Trond Giske har åpenbart ikke til hensikt å gi seg i politikken. Hans nærmeste våpendragere mener fortsatt han kan bli partileder. Da har man lite annet valg enn å la det stå til. Tallene i målingen kan tyde på at dette er en riktig strategi – iallfall målt opp mot hva Ap-velgerne i Trøndelag mener.

Artikkeltags