De som spør sånn har ikke skjønt mye, verken av Rekdals prosjekt eller fotball generelt.

Svaret er gitt: Det kommer antagelig til å gå bra, for Rosenborg.

Det har med måten Kjetil Rekdal spiller fotball på, som har gitt sesongens to beste kamper på bortebane mot de to beste lagene, og det handler om psykologi. I fotball er ydmykhet mye viktigere enn selvtillit. Noen vil kanskje si; som i livet. Brann-spillerne er fulle av selvtillit, med de risikoer det medfører. Er det noe RBK-erne har nok av nå, er det ydmykhet – med de muligheter som ligger i det.

Rekdals fotball tar i stor grad utgangspunkt i motstanderen. Det er jo derfor noen av oss er skeptiske, og mener at det er en grense for hvor langt det kan gå, og at den grensen er den samme som landegrensen. En legendarisk RBK-trener, den eneste legenden av dem faktisk, proklamerte alltid at laget gikk på banen for selv å score mål, ikke primært for å hindre motstanderen i å gjøre det. Det ble regnet som en såkalt fotballfilosofisk forskjell fra enkelte andre, og viste seg å ha den effekten at det ga stabil fordel i seriespill, også mot langt bedre motstandere.

Mot Trygg/Lade gir det ingen mening for RBK å gå på banen for primært å hindre motstanderen i å score.

Mot Brann gjør det i langt større grad det. Rekdal kommer til å lykkes med det, høyst sannsynlig – og dermed er det duket for Rosenborgs kontrastøt.

Veldig enkelt sagt kan en hevde at Eggens filosofi gir gevinst i det lange løp. Den alternative tilnærmingen gir mening i enkeltkamper. Det ble brukt mot Drillo, som en angivelig forklaring på at landslaget hans var bedre i mer cuppregede kvalifiseringer enn i sluttspill.

Det kan ha noe for seg, men fremfor alt skal vi huske at Drillo alltid måtte slå nedenfra. Han hadde aldri de beste spillerne.

Rekdal ligner mye mer på Drillo enn på Eggen, men han har ikke Drillos utgangspunkt: RBK er den store klubben, som skal dominere, i hver eneste kamp, i sesong etter sesong. Derfor er vi i tvil.

Men mot Brann er det snakk om én kamp, mot et lag som er høyt oppe, i en by uten bakkekontakt.

Det er et perfekt utgangspunkt, som det ofte blir sagt; for pokerspilleren Rekdal.

Dessuten reiser han vestover med ei spillergruppe som føler seg latterliggjort, og som er full av revansjelyst, i motsetning til Brann-spillerne, som må antas å kunne være preget av prestasjonsangst.

I den ene kampen hjelper det ikke nødvendigvis at Brann har spilt flott fotball hittil i år, som ikke Rosenborg har gjort. Brann vant ikke engang over Sandefjord, fordi lykken var med vestfoldingene, og fordi de gjorde som Rekdal kommer til å gjøre: De satset først og fremst på å snøre igjen bak.

Kjetil Rekdals evige ærlighet er alltid en fascinerende side ved mannen, men det spørs om ikke han gikk litt for langt i å skylde på spillerne etter fadesen i cupens 1.runde. De kan å dempe en ball, som han snakket om, de kan å spille enkle pasninger – men de er åpenbart i villrede om hva som egentlig er planen. I alle fall i kamper laget er ventet å dominere.

Det venter ingen i Bergen. Nettopp derfor blir det mye enklere.