Fredag ligger de to nederlandske fartøyene HNLMS Karel Doorman og HNLMS Rotterdam i Trondheimsfjorden utenfor Trondheim.

Begge skipene hører til den nederlandske krigsflåte, og har ligget i fjorden siden torsdag, ifølge sporingstjenesten Marine traffic.

Forklaringen på hvorfor de er her er enkel, og skyldes årets største militærøvelse i Norge «Joint Viking» som går i gang for fullt over helga.

– Øvelsen foregår i hovedsak lenger nord, men den sjøgående aktiviteten vil være synlig langs store deler av kysten de kommende ukene, sier talsperson Marius Vågenes Villanger i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Nidaros.

– Det foregår nok litt forberedelser nå i disse dager, men aktiviteten vil ta seg opp når øvelsen starter for fullt i neste uke, sier han.

– Får dere mange henvendelser om utenlandsk militært farkost i Norge i disse dager?

– Det får vi støtt og stadig gjennom hele året. Nå blir det jo en del økt aktivitet i forbindelse med denne øvelsen da, sier Villanger.

Bortimot 20.000 norske og allierte soldater deltar i vinterøvelsen som arrangeres annethvert år. Hovedaktiviteten vil finne sted i Troms mellom 6. og 16. mars.

I 2021 ble øvelsen avlyst på grunn av koronapandemien.