– Alle år er krevende i Rosenborg og det er enda mer krevende når vi ikke vinner ting. Det har vært oppturer og nedturer. Så kan man si at hvilken som helst annen klubb har misunnet oss bronse og gruppespill i Europa.

– Også var vi nærmere Champions League enn vi har vært på ni år. Vi er heldigvis eksponert og lever av det. Det svinger litt.

Det svarer Rosenborgs daglige leder på spørsmål om det krevende 2019-året hun nå har lagt bak seg. Det femtende året i Rosenborg, det femte som leder.

Nå går Tove Moe Dyrhaug løs på 2020. Revansjens år.

Hva gjør du, Tove?

– For det første er vi Norges beste fotballag, både på og utenfor banen. Det handler om å justere noen få knepp. Ser man etter 16. mai, har Molde fire poeng mer enn oss. Selv Bodø/Glimt er bak. Vi skal gjøre sportslige grep, få en bedre start enn i fjor og jobbe steinhardt for å få mange artige kamper på Lerkendal. Vi skal stå sammen.

Det er mye "vi" når Dyrhaug snakker om Rosenborg. Selv på direkte spørsmål om hva hun gjør for at 2020 skal bli Rosenborgs år.

– Min jobb sammen med resten på Brakka er å skape engasjement. Vi har allerede startet med det, vi setter igang tiltak, vi skal mye mer ut av Brakka, ut til kommunene, lytte til folket, lytte til de ulike gruppene. Det er det viktigste, sier hun.

Stikkordene "Åpenhet, Humør og engasjement, Godfoten, Folkelighet og Samfunnsengasjement" skinner svart på hvitt på veggen til 54-åringen. En tydelig beskjed, til store kontraster fra et ellers velstrukturert, men samtidig kaotisk kontor.

Lever med kritikken

Nettopp de stikkordene gjør at Dyrhaug aldri har hatt det kjedelig på Brakka. Klubben blir, selv i de sportslig beste sesongene, vurdert på folkelighet, humør og åpenhet.

Og selv når det sportslig går bra, skal laget underholde. Vi lurer på om RBK-sjefen lar seg irritere over kritikk, mens andre rivaliserende klubber blir hyllet av folket etter sportslig langt dårligere sesonger enn Rosenborgs sesong.

– Det lever vi med. Vi lever med engasjementet, på godt og vondt. Enkelte dager blir det veldig mye, men uten det hadde vi ikke vært så populære. Da hadde vi ikke hatt så gode inntekter. Den dagen ingen bryr seg om Rosenborg, da er vi ferdig, sier Dyrhaug og tegner et bilde:

Søndag den 10. november var det fullstendig kaos på Lerkendal. Da RBK og Bodø/Glimt marsjerte ut på et stadion med mer snø enn tilskuere, rigget Molde klar for å feire seriegull. Men kvelden skulle bli enda mørkere med RBK-øyne.

Hellands tirade

Riktig nok satte Marius Lundemo inn 3-2 på overtid, og satte liv i drømmen om medalje. Men supporternes frustrasjon var stor og deres helt denne kvelden, het Pål André Helland. Ikke fordi han kom inn og scoret, men fordi han haglet mot klubben etter kampslutt.

– Noe må skje her i klubben. Det er faen meg knapt 5000 folk her i dag. Noen må gå i seg selv, for det er flaut det som foregår. Det er sjukt pinlig. Alle og enhver jævel i denne klubben skal gå en runde med seg selv på de kontorene der, for nå er folk pisse lei. Nå er de likegyldig og det er det verste som kan skje i en fotballklubb. Det er faen meg undergangen, tordnet Pål André Helland på direktesendt TV på Eurosport. Meldingen gikk rett hjem hos supportere, som var forbanna av flere grunner.

En gruppering i Rosenborgs mest engasjerte supportere fyrte av pyroteknikk før kampen og i pausen ble supportere pågrepet av sivilt politi. Supporterne var rasende.

Den kaotiske kvelden var dermed perfekt for Dyrhaug og RBK.

– Da jeg gikk ut av kontoret mitt klokken kvart over ett på natta den kvelden, da tenkte jeg: "Yes! Ingen fikk med seg at Molde feiret seriegull". Molde bekreftet det selv, det var jo Rosenborg på alle medier, det var superviktig for oss, smiler Dyrhaug.

Endringer i staben

Den kaotiske 2019-sesongen endte som kjent med avgangene til sportslig leder Stig Inge Bjørnebye og organisasjonssjef Trond Alstad. Ivar Koteng er ikke innstilt som styreleder i Rosenborg i 2020. I midten av november endte i tillegg samarbeidet mellom Rosenborg og speider Hallvar Thoresen.

– En organisasjon i RBK må hele tiden være levende. I hele 2019 har vi sagt at det måtte organisatoriske endringer til. Så er det slik at vi må se på 2020. Jeg er veldig glad for at vi fikk på plass Micke, det var viktig før vi tok juleferie. Da har vi alle på plass når sesongen starter i januar. Det er viktig, sier Dyrhaug.

– Kan det bli for mange endringer?

– Det er bra med noen nye folk, så får vi fordele oss utover det, fortsetter hun.

Selv om det stadig kommer krass kritikk mot klubbens ledelse, er Dyrhaug fremdeles populær blant supporterne. Det er ingen selvfølge, til tross for at hun ikke er direkte ansvarlig for sportslig ledelse.

Populær

– Jeg må bare si at jeg er heldig, jeg får ikke så mye kritkk. Klart, som leder er ikke alle enige med deg. Da gjør man ingen god jobb. Jeg har nok vært skånet, samtidig er jeg ganske åpen og ærlig og snakker med folk. Det er viktig, sier 54-åringen.

– Hvordan har du kjent på kritikken?

– Jeg får nok en del for ting og tang, men det er mest følelser etter en fotballkamp eller etter et tap. Jeg får mange hyggelige meldinger også, sier Dyrhaug.

– Hvorfor tror du det er slik at du får mindre kritikk?

– Jeg har vært ganske lenge i klubben og jeg tror folk vet hva jeg står for. Jeg får jo kritkk etter resultater jeg også, sier hun.

Kritikken og arbeidsmengden gjør at jobben koster ekstremt med krefter. Selv ikke juleferien klarer å lade batteriene til Rosenborgs daglige leder til 100 prosent, men heldigivs har Dyrhaug både sterke batterier og Powerbank i lomma.

Fremtiden

– Familien er så vant til å leve dette livet nå. Jeg har stor arbeidskapasitet og vant til å jobbe mye, men jeg er enig i at det er for mye i enkelte perioder. Sånn er det jo. Er man toppleder i Rosenborg, er man på 24 timer i døgnet. Man får ikke fri i jula heller. Første juledag for noen år siden, blåste Abrahallen ned. Det kan oppstå ting i jula. Slik er det å ha et lederverv, sier Dyrhaug.

– Hvor lenge ser du for deg å arbeide i RBK?

– Jeg har ingen plan på det. Jeg har vært her i 15 år og får meg ikke til å slutte. Jeg tenkte det for noen år siden, at jeg skulle slutte, men slik ble det ikke. Akkurat nå tror jeg det er viktig å kjøre på og knalle på med en ny sesong, sier hun.

Med et ski-VM på trappene i Trondheim er det enkelt å spekulere i at langrennsmoren til verdensmester Niklas kanskje kan finne det for godt å være blant toppene i mesterskapet i 2025. Slik opplever ikke Tove det selv.

Ski-VM?

– Jeg får mye spørsmål om ski-VM. Jeg syns det er fantastisk at det kommer til Trondheim. Det er bra for byen med store arrangement som håndball-EM, ski-VM og Tour. Ski-VM er derimot ikke noe jeg har tenkt på, sier hun.

– Ikke engang tenkt på?

– Nei, faktisk ikke. Jeg tenker fotball døgnet rundt.

Derfor er hun en av nøkkelpersonene til at 2020 blir Rosenborgs år igjen. Og fansen skal vite at de fortsatt skal få lov til å være sure etter tap og stille klubben til verks for humøret, åpenheten, godfoten, engasjementet og folkeligheten.

– Det er toppidrett, det er høye krav og det er de ambisjonene vi setter selv. Død fisk følger strømmen, det gjør ikke vi. Vi tør å si at vi har ambisjoner som driver oss videre. Det er derfor RBK har tatt halvparten av alle seriemesterskap siden 1967. Vi tør å stille krav og være misfornøyd når vi ikke vinner, slår Dyrhaug fast.