Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er det ingen ledige timer for koronatest denne uka: – Det ble litt hysteri

Tirsdag formiddag var det ingen ledige timer for å bestille koronatest i Trondheim helt fram til søndag.

Tirsdag la Trondheim kommune ut 2168 ekstra timer for testing denne uka. Alle ble revet bort i løpet av få timer.

– Det er flere som tester seg enn forventa, slår Hilde Myhre, Enhetsleder ved Enhet for legetjenester og smittevernarbeid, fast.

Hun forklarer at det i helga ble sendt ut flere varsler om at folk skulle teste seg, enn strengt tatt nødvendig.

– Det ble litt hysteri i helga. Det har vi etterslep på nå, sier hun.

Kontroll på hurtigtester

Det er kapasiteten på såkalte PCR-tester som det skroter på i Trondheim. Hurtigtestene, som blant annet skolebarn benytter seg av, har de kontroll på.

– Alle studenter har også fått hurtigtester på studiestedene, sier hun.

Også øvrige innbyggere kan benytte seg av hurtigtester. Trondheim kommune oppretter nå et eget postmottak der innbyggerne kan varsle dersom de tester positivt på hurtigtest. Etter et positivt svar på hurtigtest, må man ta en ny PCR-test etterpå.

– De blir satt opp til time med en gang, og får skippe forbi i køen, sier Myhre.

Selv om det per tirsdag ettermiddag ikke er mulig å booke time for koronatest i Trondheim, vil det bli lagt ut nye timer allerede på torsdag. Kommunen utvider åpningstiden i helga som kommer, slik at det blir flere timer for testing.

Innfører nytt testregime

Per i dag er det PCR-test med pinne i nese og hals som benyttes. Nå jobber imidlertid Trondheim kommune med å få på plass PCR-test basert på spyttprøver også.

Det er forventet å være på plass i løpet at av de nærmeste par ukene.

– Vi jobber med en løsning hvor man kan hente et kit, som man spytter i selv, og leverer inn til kommunen, sier Myhre.

Enhetslederen forteller at det store behovet for testing denne uka, kom litt som julekvelden på kjærringa, ettersom så stor andel av befolkningen er vaksinerte.

– Mye av personalet brukes til å sette vaksiner. Vi får inn så mye vaksiner, at de må settes. Så da må vi prioritere dét. De som blir syke nå, går det stort sett greit med, ettersom de eldste er vaksinert. Men vi har nok feilberegna testbehovet litt, sier Myhre.

Hun mener likevel at det ikke oppleves som noe krisestemning. Når de får snudd seg litt, regner hun med at de vil komme seg over kneika med testingen også.

– Det er kanskje verst for dem som trenger å teste seg ut av karantene?

– Det er ikke så mange som har det behovet tror jeg. Men det er alltid slik at når det er mangel på en gode, er det alltid førstemann til mølla.

Omlagt testsystem

Da Nidaros' journalist forsøkte å bestille en test tirsdag rundt klokken 13.00, var alle tidspunkt frem til søndag opptatt, både på Leütenhaven og Statens Hus.

Den økende smitten kombinert med at kommunen nå har lagt om testsystemet sitt, er det som forårsaker ventetiden, forklarte kommunikasjonssjef Harry Tiller tidligere tirsdag.

- Flere reagerte på at man måtte vente mange dager på en test i helga. Vi fikk et pålegg om å endre karantenereglene for barn og unge, og det tar litt tid på å skru om et slikt system samtidig med et smitteutbrudd. Det var en svær jobb i går, og noen må nok kanskje vente en dag eller to ekstra for å komme ut av karantene.

Slik ønsker kommunen at du skal teste deg nå:

  • Personer med symptomer: De skal bestille time på Leutenhaven, pinnetest (PCR).
  • Personer uten symptomer: De skal bestille time på Statens Hus. Skole- og barnehagebarn bestiller time for hurtigtesting. Alle andre bestiller time for spyttesting (PCR).

Tirsdag ettermiddag var det også trøbbel med bookingsystemet for hurtigtester for de under 20 år.

- Vi opplever for øyeblikket noen tekniske problemer rundt bestilling av hurtigtest-time for de under 20 år. Vi jobber med saken, og beklager problemer dette medfører, skriver Trondheim kommune på sine hjemmesider.

Les også

Kommunen i pressemelding: Jobber intenst med å øke testkapasiteten

Kommentarer til denne saken