– På vaksinestasjonen på Statens Hus har vi per nå kapasitet til å vaksinere rundt 300 personer hver dag, sier smittevernoverlege Eli Sagvik.

Trondheim kommune har tilbudt fjerde dose til den eldre befolkningen i sommer, nå forbereder man seg på aldersgruppen 65 +, det vil si personer i aldersgruppen 65 til 74 år.

– Vi skal begynne å sende ut meldinger til dem i neste uke, sier Sagvik.

Oppfordrer til å bestille

Får du SMS, er du prioritert for vaksinering, og da kan du bestille deg time. Smittevernoverlegen oppfordrer nå dem som får melding om å gjøre nettopp det.

– Det er viktig at de som får tilbud om fjerde dose følger anbefalingene ettersom det er disse gruppene som har størst risiko for alvorlig koronasykdom. Den omikronvarianten som dominerer nå kan man bli smittet av selv om man er vaksinert, men den beskytter mot alvorlig sykdom, sier hun.

Det er fortsatt mulighet for drop in, men Sagvik understreker at nå som mange skal vaksineres, er det gunstig at man bestiller time.

– Da har vi mindre kapasitet på vårt drop-in tilbud, og det kan bli ventetid for de som ikke har bestilt seg time på forhånd, sier hun.

Trondheim kommune har hatt et jevnt vaksineringstilbud gjennom pandemien. Etter at man avsluttet vaksineringen på Sluppen, har vaksineringen foregått på Statens hus.

Disse vaksinene velger folk

Det er Pfizer-vaksinen som de fleste nå velger i Trondheim, men Sagvik opplyser at det også er tilbud om Moderna og Novavax sine vaksiner for de som skulle ønske en annen vaksine.

– En kan velge selv hvilken vaksine en vil ha. De som bestiller time på nett velger ved bestilling hvilken vaksine de vil ha.

På spørsmål om hvor lang tid det bør gå mellom hver vaksinedose – og hvor lang tid må man vente med å ta en ny vaksine dersom man har vært koronasmittet, svarer Sagvik at det i utgangspunktet skal gå minst fire måneder mellom tredje og fjerde vaksinedose, og ved gjennomgått koronasykdom, skal man vente i minst tre uker etter at en er frisk før man vaksinerer seg – og gjerne lengre enn det, da vaksinen har vist seg å ha bedre effekt ved lengre intervaller mellom sykdom og vaksinering.

– Har dere fått inn noen meldinger om alvorlige bivirkninger etter fjerde dose?

– Nei, det har vi ikke fått rapport om, sier hun.

Ifølge Sagvik er det aldersgruppen 18 til 65 år med risikosykdom som står for tur neste gang.

– Vi har ikke fått beskjed om når vi skal starte med dem enda, sier hun.