Den nye bakken i Granåsen risikerer å bli stående som et dekadent monument over feilprioritering i krisetid

Slik skal Granåsen se ut til ski-VM i 2025.

Slik skal Granåsen se ut til ski-VM i 2025. Foto:

Når ordet «folkefest» kommer på banen mister mange politikere helt hodet, og plutselig har vi penger til alt.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Trondheim bystyre vedtok sist uke ei omfattende kuttpakke som vil merkes på kroppen. Det er fortsatt for tidlig til å si noe sikkert om de fulle økonomiske virkningene av koronakrisa, men at inntektssvikten i kommunen er voldsom, er det liten tvil om. Og siden Trondheim kommune både er prisgitt statlig finansiering og skatteinntekter fra innbyggere og næringsliv er vi i Trondheim, som i resten av Kommune-Norge, i den litt paradoksale situasjonen at det offentlige må kutte samtidig som det sårt trengs midler for å holde hjulene i økonomien i gang.

I en slik situasjon har det mye, mye mer å si enn ellers hva en velger å bruke penger på, og hvilke bygge- og utviklingsprosjekter en investerer i. En hver stor budsjettildeling som gjøres i bystyret i år, er mer enn en prioritering. Det er å fortelle omverdenen hvordan vi skal holde hjulene i gang. Hvor gir pengene mest effekt? Budsjettene framover er signaler til byens innbyggere om hva som er viktigst.

I krisetid bør alle kunne enes om at hoppbakke ikke er viktigst. Jeg elsker skihopp, og har alltid gjort det. Storbakkerennet i Granåsen i 1997 er et minne jeg alltid vil ha med meg. Men nå er vi voksne. Høyres Ingrid Skjøtskift har helt rett i at det vil være uansvarlig å ikke gjøre en ny vurdering av ski-VM, slik den økonomiske situasjonen er nå.

At hun så langt bare har med seg Frp og Rødt samt varaordfører Mona Berger fra SV, er mer overraskende. Til Nidaros har Senterpartiets Marte Løvik uttalt at «investeringen i ny hoppbakke mener vi er nødvendig uansett VM eller ikke».

Men med all respekt å melde, det er den ikke.

Snorre Valen, politisk redaktør i Nidaros

Snorre Valen, politisk redaktør i Nidaros Foto:


Det er noe særegent ved norske politikere og svære toppidrettsanlegg og -arrangement. Når ordet «folkefest» kommer på banen mister mange helt hodet, og plutselig har vi penger til alt. Det er noe helt sære mekanismer som slår inn: Ellers sindige politikere og byråkrater, som legger sin ære i nøktern pengebruk og gnienhet i budsjettene, kaster all kritisk sans over bord. Dette fører gjerne til helt eventyrlige budsjettsmeller, som Lillehammer-OL i 1994, og nye Holmenkollen i Oslo. Det gir også utslag som at ordfører Rita Ottervik, selv om hun har flere hundre millioner kroner i minus foran seg, uttaler til Adresseavisen at det «overhodet ikke» er aktuelt å revurdere ski-VM, for eksempel ved å samarbeide med Lillehammer.

Prestisjen og anseelsen til Trondheim som hoppby er ikke i nærheten av godt nok argument for å bruke over en halv milliard kroner på ny hoppbakke. Argumentet er nærmest komisk dårlig, med dagens økonomiske krise som bakteppe. Og om en ønsker å stimulere så mye aktivitet som mulig innen idrett, frivillighet, reiseliv og kultur - som er et svært aktverdig formål - tror jeg det er nok av aktører i byen som har en bråte alternative forslag til investeringer, om det nå er slik at Trondheim har slike summer til rådighet.

I tider som dette blir alle budsjettprioriteringer og investeringer til politikk. Trondheim trenger økonomisk hjelp, men i tillegg er vi avhengige av fortsatte politiske framstøt for å f.eks. sikre utbygging av ny campus. En bør vurdere signaleffekten, og med hvilken autoritet trønderske stortingsrepresentanter framover skal kunne be regjeringen om mer penger til hjemfylket, om Trondheim midt i denne prosessen tar seg råd til å bruke en halv milliard kroner på hoppanlegg.

Bakken risikerer å bli stående som et dekadent monument over feilprioritering i krisetid.

Teksten er rettet 5. mai kl. 07:58, for å inkludere Rødt blant partiene som enten er mot, eller skeptiske til, ny hoppbakke i Granåsen -red.

Skriv innlegg på Trønderdebatt.no «

Bli med i debatten i Trøndelag!

Artikkeltags

laster
Se kommentarer

Kommentarer til denne saken