I slutten av februar skrev Nidaros om hvordan fylkeskommunen forberedte seg på å legge ut tidligere Ladejarlen videregående skole for salg på det åpne markedet.

Nå ligger bygget ute på Finn.no uten prisantydning, som Rune Venås, by- og eiendomssjef i Trøndelag fylkeskommune, opplyste til Nidaros i februar.

Siden 2017 har lokalet stått tomt, og fylkestinget vedtok å avhende eiendommen.

Forslag

Dette har ført til tidvis debatt om skjebnen til den gamle skolen. Skal den rives for å gi plass til noe nytt, eller bevares og brukes til boliger eller noe annet, som for eksempel museum?

Fylkeskommunen besluttet til sist å selge Ladejarlen i det åpne markedet «som den er», i håp om å oppnå markedspris.

Nå ber Pensjonistpartiets gruppeleder i Trøndelag fylkesting, Svein Otto Nilsen, om at bygget ikke selges.

– Stopp salgsprosessen og bruk eiendommen til mottak for flyktninger fra Ukraina, sier politikeren i en e-post til Nidaros.


Den russiske invasjonen av Ukraina har skapt en europeisk flyktningstrøm som ikke er sett siden andre verdenskrig. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) melder søndag at over 2,6 millioner mennesker nå har flyktet fra krigen i Ukraina.

– Det er utrolig mange man kan ta imot i disse lokalene, sier Nilsen om Ladejarlen og håper fylkesordføreren er enig.

Oppført mellom 1957 og 1989

I Trondheim planlegger man for å ta imot 300 flyktninger i første omgang. Selve Ladejarlen-bygget er 16.800 kvadratmeter stort og tomtearealet er på 22.868 kvadratmeter. Bygningsmassen er i hovedsak oppført i perioden 1957 til 1989.

Nidaros har vært i kontakt med fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

– Er det mulig å bruke bygget som mottak?

– Nei, bygningen er ikke egnet. Det kreves betydelige tiltak, mens det sannsynligvis finnes mye kapasitet i mer hensiktsmessige bygg og lokaler som kan tas i bruk uten store tiltak og kostnader, sier Sandvik i en kort kommentar til Nidaros.

Den tidligere skolen ble sammenslått med Strinda videregående skole i 2013, mens fagskolen flyttet til nye lokaler ved Byåsen videregående skole i 2016. Sikkerhetssentret SMNC flyttet ut i 2017. Siden da har lokalene stått tomme.