Gå til sidens hovedinnhold

Da hurtigruten la til kai, sto ambulansene klar.

Da hurtigruteskipet Midnatsol la til havn i Trondheim torsdag formiddag, sto ambulanser klar på havna.

Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, bekreftet at flere personer som var om bord på skipet, var blitt testet for viruset.

– Vi vet at det er en passasjer som kom med hurtigruten som hadde symptomer på viruset. Vi sendte ned folk for å teste vedkommende. Den som hadde symptomer var en del av en familie. Så det kan være flere personer som har blitt testet, sa hun til Nidaros torsdag.

Smittesporing pågår

Kommuneoverlegen sa videre at det jobbes med smittesporing.

– Vi forskutterer noe og behandler dette som om at vedkommende har covid-19. Vedkommende hadde klassiske symptomer som luftveissymptomer, tap av lukt- og smakssans. Som er spesielt med covid-19.

To satt i land

Ifølge Hurtigruten har to personer blitt satt i land fra skipet

– I samråd med smittevernoverlegen i Trondheim har vi sendt i land to passasjerer fra MS Midnatsol som har sykdomssymptomer. De to har vært i isolasjon om bord. De blir nå håndtert med alle forholdsregler og vil bli testet for covid-19, skrev kommunikasjonsrådgiver Tarjei Kramviken i en e-post til Nidaros.

– Disse blir satt i karantene, sa kommuneoverlege Røsstad.

Ifølge Kramviken er det tre passasjerer i reisefølget til disse to som har blitt satt av skipet. De har så langt ingen symptomer, men er satt i observasjonskarantene om bord.

Ifølge Kramviken skal en til passasjer vist symptomer etter å ha hatt kontakt med vedkommende som ble testet for korona torsdag. Klokken 11.50 forlot skipet Trondheim havn.

I karantene

Trondheim kommune tok torsdag imot to pasienter fra hurtigruteskipet MS Midnatsol som har symptomer på covid-19.

– De to passasjerene ble sendt i land mens skipet lå til kai i Trondheim, og følges nå opp av smitteverntjenesten i Trondheim og vi avventer prøvesvar. Ytterligere to i samme følge er satt i karantene i Trondheim. De har ikke symptomer på covid-19. Skipets øvrige passasjerer ble orientert om dette av skipets kaptein, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

MS Midnatsol har etter rådføring med Folkehelseinstituttet fått seile videre.

De passasjerene som inngår i samme reisefølge som de to som har symptomer er satt i karantene om bord. Det dreier seg om tre personer. Ingen av disse tre har symptomer på covid19, ifølge opplysninger kapteinen har gitt til skipets passasjerer, skriver kommunen videre.

Ytterligere en passasjer fra MS Midnatsol er satt i karantene om bord på grunn av symptomer. En person i nærkontakt med denne er også satt i karantene.

Resultatet klart

Klokken 14.20 opplyser kommunikasjonssjef Tore Lyngvær til Tidens Krav at prøvesvarene til de to passasjerene som er testet i Trondheim, er negative.

– Testene er negative, og det er godt nytt for både oss og Hurtigruten. Det vil si at vi ikke legger noen restriksjoner på besøk i Kristiansund, sier Lyngvær til avisen.

– De fikk gjort testene fort på grunn av antall mennesker som er om bord.

Nidaros har vært i kontakt med kommuneoverlege Tove Røsstad om opplysningene fra Lyngvær. I en pressemelding bekrefter Trondheim kommune at samtlige av de tre passasjerene testet negativt.

– En av passasjerer som gikk av i Trondheim vil få tatt en ny test pga symptomenes art, men testene er gode, så denne testen vil sannsynligvis også bli negativ, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

Det var en stund tvil om passasjerer og mannskap på «Midnatsol» i det hele tatt ville få gå i land i Kristiansund, som er neste destinasjon for skipet.

Les også

18 personer fra Trondheim var på koronarammet hurtigruteskip. Nå har fire av dem testet positivt

Kommentarer til denne saken