InFact har tirsdag kveld informert Nidaros om at de har funnet omfattende feil på meningsmålingen byrået tok opp på vegne av Nidaros mandag.

«Analysebyrået InFact vil med dette informere om at meningsmålingen som ble levert til mediehuset Nidaros inneholder feil», skriver daglig leder i InFact, Lars Helander, til Nidaros.

Han fortsetter:

«Bakgrunnen for feilen skyldes bruk av feil vekternøkkel ved vekting av resultatene. Vi vil understreke at dette skyldes en menneskelig feil og har ingenting å gjøre med den metoden vi bruker for datainnsamling, som er både robust og pålitelig».

En annen menneskelig feil førte til en tilsvarende situasjon hos samme byrå for ikke lenge siden.

«Vi tar fullt ansvar for feilen og beklager ulempen dette kan ha medført», skriver Helander til Nidaros.

«Vi setter pris på forståelsen og tålmodigheten fra både mediehuset Nidaros og publikum. Vår prioritet er alltid å levere nøyaktige og troverdige data, og vi er forpliktet til å lære av og rette opp i eventuelle feil».

Beklager

Målingen Nidaros publiserte tirsdag var oppsiktsvekkende. Nidaros anmodet derfor InFact om å se over tallene en ekstra gang før publisering. InFact gjorde dette, og opplyste samtidig om at de hadde sjekket tallene også mandag kveld.

– Dette skal ikke skje. Man legger til grunn at tall fra et meningsmålingsinstitutt skal være kvalitetssikret. Vi ba også om å få tallene dobbelt og trippeltsjekket av InFact før publisering. Da fikk vi forsikringer om at målingen stemte, men vi beklager på det sterkeste å ha publisert noe som ikke er riktig, sier nyhetsredaktør i Nidaros, Andreas Haakonsen.

Han understreker at dette er alvorlig.

– At dette skjer knappe to uker før valget er alvorlig. Vi har valgt å avpublisere saken og vi skal forsøke å rydde opp i etterkant. Vi kommer også til å be om en grundig redegjørelse for hvordan dette kunne skje.

Korrekte tall fra InFact følger:

Arbeiderpartiet: 22,8 prosent

Fremskrittspartiet: 7,3 prosent

Høyre: 27,5 prosent

KrF: 2,0 prosent

Venstre: 6,8 prosent

SV: 10,4 prosent

Senterpartiet: 2,2 prosent

Rødt: 6,9 prosent

MDG: 7,2 prosent

Andre: 6,9 prosent

Under «andre»-bolken gjelder følgende prosenter:

Industri- og næringspartiet: 2,4 prosent

Pensjonistpartiet: 2,3 prosent

Norgesdemokratene: 1,3 prosent

Konservativt: 0,1 prosent

Liberalistene: 0,1 prosent

Sentrum: 0,3 prosent

NKP: 0,4 prosent