GUDBRANDSDØLEN DAGNINGEN: Randklev bru 2, som går over Gudbrandsdalslågen i Ringebu, har rast på midten mandag formiddag.
– Det stemmer, men vi vet ikke så mye mer om det. Det har akkurat skjedd, sa pressekontakt i Bane Nor Anne Kirkhusmo til GD like før klokka 12 mandag.
I en pressemelding skriver Bane NOR at de akkurat hadde begynt undersøkelsene av skadeomfanget på brua mandag formiddag, da den midtre delen raste ned i elva. Det skyldes skader på det midterste brufundamentet.
På forhånd var de redd for at hvis brua kollapset kunne den skade den gamle bilvegbrua som går rett ved siden av.
Brua ble tatt i drift i 1957. Den erstattet da brua ved siden av som i dag er bilbru.

Trygve i vannet for å redde båten i Mjøsa
Flyttet på seg
Det var onsdag, under ekstremværet Hans, det ble oppdaget at Randklev bru 2 over Lågen i Ringebu hadde flyttet på seg.
Brua er en fagverksbru av stål og er direktefundamentert på elvebunnen.
Onsdag uttalte både politiet og Bane NOR at brua var i fare for å kollapse. Natt til torsdag og torsdag morgen ble det imidlertid ikke registrert nye bevegelser i brua. Det ble også opplyst at flomtoppen i området var nådd.
– Uværet og flommen har vært en ekstrem situasjon. På bakgrunn av de røde farevarslene som ble gitt, valgte vi av hensyn til sikkerheten å stenge Dovrebanen for all trafikk mer enn to døgn før skadene på brua oppstod. Dette betyr at hendelsen på Randklev aldri innebar fare for liv og helse, noe jeg er svært glad for, understreker banedirektør Eivind Bjurstrøm i Bane NOR i en pressemelding mandag ettermiddag.
Randklev bru
- Randklev bru er en 172,5 meter lang fagverksbru av stål, med tre like lange spenn.
- Brua er direktefundamentert på elvebunnen, og den ble bygd i 1957.
- Samtidig ble den gamle jernbanebrua ved siden av omgjort til vegbru (fylkesveg).
- Det gjøres hovedkontroll av tilstanden på jernbanebruer hvert sjette år. Randkleiv bru ble sist kontrollert i 2019.
- I 2021 ble brua sandblåst og malt, gangbanene ble byttet og det var spyling og rengjøring av pilarer, landkar, lager og lageropplegg.
Kilde: Bane Nor
Trosset vegsperringen på riksveg 3 - her forsvinner bilen i vannet
Det blir buss for tog
Skadene på brua vil føre til at jernbanestrekningen gjennom Gudbrandsdalen vil bli stengt i lang tid. Men det blir buss for tog på strekningen.
– Vi kan ikke si noe om hvor lang tid det vil ta før forbindelsen over Lågen er gjenopprettet, men det er på det rene at dette vil ta lang tid. Bane NOR og Vegvesenet har midlertidige bruer i beredskap, og vi vil blant annet se på om det kan være hensiktsmessig å benytte noe av dette, sier Bjurstrøm i pressemeldingen.
Vy har to avganger i døgnet nord for Lillehammer.
Fra i dag, mandag er det satt opp buss for tog mellom Lillehammer og Dovre.
SJ setter inn busser på Dovrebanen fra tirsdag.
– Det vil gå mellom Oslo og Lillehammer. Fra Lillehammer til Trondheim setter vi opp busser. Dette er oppe og går fra i morgen tirsdag, opplyste pressevakta i SJ før brua knakk sammen.
Andre jernbanebruer som har hatt stor belastning under flommen, vil også bli grundig kontrollert før togtrafikken gjenopptas, melder Bane Nor.
– Før vi setter tog på strekningene som har vært stengt som følge av flommen, skal vi være helt sikre på at det er trygt å kjøre tog. Sikkerheten må alltid komme foran, sier banedirektør Eivind Bjurstrøm.
Klokka 12.57 melder Innlandet politidistrikt at de er på stedet, og at det ikke er meldt om personskade.
Thomas (42) og naboene er sperret inne av flommen

Se ødeleggelsene på kraftverket i Braskereidfoss