SOGNEFJELLET (Nettavisen): Mens de norske landslagsløperne er samlet på Sognefjellet for sesongens aller første samling på snø, er russiske Aleksandr Bolsjunov allerede i gang med hardkjøret inn mot en ny sesong.

På Instagram deler nemlig den russiske bjørnen tall fra sin ferskeste treningsøkt, og det viser seg å være en økt litt utenom det vanlige.

180,16 kilometer i tøft terreng og med over 4000 høydemeter besteget. Ikke noe for den vanlige mannen i gata.

– Slike treningsøkter tar deg til neste nivå, skriver OL-mesteren fra Beijing under bildene fra økten.

Hverken Johannes Høsflot Klæbo eller Erik Valnes lar seg skremme av Bolsjunovs kjempeøkt. Men de innrømmer at de lar seg imponere.

– Jeg blir ikke skremt. Det er mange som har prøvd seg på sånne økter. Og det er ikke noe nytt at han trener jævla mye. Men han er en maskin. Han er helt vill, sier Valnes til Nettavisen og fortsetter:

– Hvis jeg skulle gått 180 kilometer. Det er klart det biter. Men det er ingenting som biter på han. Den dagen han kommer tilbake for å konkurrere, så er han sikkert i kjempeform.

Motiverer Klæbo

Klæbo har selv vært gjennom ulike monsterøkter på sommerstid de siste sesongene. Da han han trent opptil ti timer om dagen, fordelt på rulleski og løping. Når han får høre om Bolsjunovs siste sprell innrømmer han at han selv blir ekstra motivert.

– Han er en maskin. Så jeg får bare bruke det som motivasjon. Jeg får gå ut der og gjøre jobben selv. Men jeg gikk ikke 180 kilometer rundt her i dag, i alle fall, påpeker Norges eget langrennsess.

– Det er alltid inspirerende å se at folk trener, og jeg håper han trener så godt som over hodet mulig.

25-åringen sier at han ikke har hatt noen monsterøkt selv enda denne sommeren, men at det trolig kommer.

– Tiden for det begynner nå. Jeg må komme meg gjennom den første samlingen, også får jeg starte å «jazze på» med noen økter som det lukter med svidd av.

Mens lagkameratene beundrer sin russiske konkurrent, begynner Emil Iversen bare å le når han får høre hva Bolsjunov har funnet på. Tydelig ironisk hevder han at han ikke ser noe spesielt ved russeren trening.

– Det er vanlig for meg å trene så langt. Det hørtes ut som en helt vanlig treningsøkt, sier han med et smil om munnen.

Forventer fortsatt utestengelse

Smilet til nordmennene er ikke like bredt når de snakker om når de forventer å se Bolsjunov tilbake i verdenscupsirkuset.

For etter Russlands invasjon av Ukraina har alle russiske utøvere vært utestengt fra internasjonale langrennsløp. Det håper og tror nordmennene at fortsetter.

– Jeg mener at når et land går i krig mot et annet land, skal de definitivt ikke stille til start i skirenn eller andre idretter, sier Klæbo og får støtte av Iversen:

– Vinteren kommer nok for fort for deres del. Alle håper jo likevel at det skal ordne seg en gang i framtiden og at krigen skal ta slutt.

Disse meningene virker til å være gjennomgående i den norske troppen. Langrennssjef Espen Bjervig er helt tydelig på at russerne må ta konsekvensene av landets handlinger.

– Jeg kan uttale meg om det jeg tenker, og jeg tenker at så lenge Russland er i angrep på et annet land så er det helt uaktuelt å la de være med i verdenscup. Krigen må bli slutt og så må det bli fred, det er vår måte å fredelig boikotte og vise avstand fra angrepene de gjør, forteller Bjervig.