Grunnvann-taggingen har dukket opp flere steder i Trondheim de siste årene, og har skapt harme blant beboerne og kommunen.

– Jeg synes det er trist at det blir skrevet «grunnvann» overalt. Hva er poenget med å skrive det, og hva er målet? Jeg forstår det ikke, sa avdelingsleder for Bydrift vei, Kristian Lauritzen, til Nidaros i fjor sommer.

Mannen bak «Grunnvann»-taggingen skal være pågrepet

22. februar i år ble en person pågrepet av politiet, mistenkt for å ha tagget på et utested i Midtbyen. Avsnittsleder i allmennavsnittet, Pål Berg, bekreftet overfor Nidaros at dette kunne dreie seg om «Grunnvann»-taggeren.

– Saken er under etterforskning, og vi har ikke ytterligere opplysninger på nåværende tidspunkt, sa Berg.

– Vil ha fokus mot graffitimiljøet

Nå, nær tre måneder senere, bekrefter han at saken er henlagt.

– Men politiet har, og vil fortsette å ha, et fokus rettet mot graffitimiljøet i Trondheim, sier Berg.

Han fortsetter:

– I denne saken har politiet derimot valgt å henlegge saken på bevisets stilling, da man ikke fant det tilstrekkelig bevist at vedkommende som var anmeldt, sto bak taggingen.

Nidaros har vært i kontakt med personen som ble anmeldt for taggingen. Vedkommende ønsker ikke å kommentere saken.

Flere anmeldte saker

I juni i fjor kunne Trondheim bydrift opplyse at de brukte ekstern innleid kompetanse for å fjerne graffiti og tagging, og at dette koster kommunen cirka to millioner kroner i året.

LES MER: Budskapet florerer på veggene i Trondheim. Nå har politiet fått tips om hvem som kan stå bak

Problemet har ført til at de har opprettet et nytt renholdslag som skal jobbe med rutinemessig renhold i Midtbyen, enkel graffitifjerning i Midtbyen, akutt graffitifjerning, samtidig som at de vil inngå i ordinære driftsoppgaver om vinteren.

Gatemagasinet Sorgenfri intervjuet i august en person som hevdet å stå bak grunnvann-signaturen. Vedkommende røpet at det var en korona-konsekvens at det nå står «grunnvann» flere steder i Trondheim.

– Jeg får med meg at folk snakker om det, og jeg ser mine tags, men jeg tenker ikke så mye på det. Før korona var det normalt å reise til utlandet, male tog og T-baner, være hjemme en ukes tid og så reise igjen. Da korona kom, ble det naturlig å arbeide mer i sin egen by. Det er faktisk hele historien.

Politiet hadde da mottatt fire anmeldelser på graffitien, men alle ble henlagt på grunn av ukjent gjerningsperson, opplyste politiadvokat Aage Sliper Midling da.

Tagging i Trondheim

Trondheim kommune bruker rundt to millioner kroner i året på fjerning av tagging og graffiti.

I fjor ble det også opprettet en egen renholdsgruppe hos bydrift for å sette et ekstra fokus på fjerning av dette.

I 2020 anmeldte Trondheim kommune 290 tilfeller av tagging.

Tall fra SSB for 2020 viser at Trøndelag politidistrikt er nest dårligst i landet når det kommer til å oppklare saker om eiendomsskade, med kun 12 prosent.

Rundt halvparten av distriktets saker om eiendomsskade i 2020 omhandlet tagging, ifølge politimester Nils Kristian Moe.