(Nettavisen): Hvor mye koster det egentlig å bruke bilen?

De siste årene har det vært mulig å kjøpe en ny elbil, bruke den en periode – og selge den for mer enn man kjøpte den for. Rentene har vært lave, bruktmarkedet brennhett.

Men den tiden ser nå ut til å være over. Fra lange ventetider og desperate kjøpere i bruktmarkedet, har ting nå snudd helt. Renteøkninger har sendt kostnadene av å ha lån til himmels. Det rapporteres om mange tvangssalg av dyrere biler som folk ikke lenger har råd til å ha. Dessuten har dramatiske priskutt fra Tesla fått bruktbilprisene til å rase.

Les også: Tror flere må stramme inn: – Dette er noe av det dyreste du kan gjøre

Dermed har mange oppdaget at den virkelige kostnaden av å ha en bil ikke handler om drivstoff og bompenger, men verditap og renter.

Torsdag kom Opplysningsrådet for Veitrafikken med nye tall som viser hvor dyrt det egentlig er å ha bil, når alt regnes inn. Dette er et tall som de litt spøkefullt sier at folk flest verken vet, eller ønsker å vite.

84 kroner per mil

Ser man på kostnadene for en forholdsvis gjennomsnittlige elbil, med gjennomsnittlige kjørelengde, viser OFVs tall at den årlige kostnaden er 126.180 kroner i året – eller drøyt 10.500 kroner per måned.

Av dette utgjør renter og avskrivninger hele 7 av 10 kroner.

Det betyr at prisen per kjørte kilometer er 8,41 kroner per kilometer. Til sammenligning er statens sats for kjøregodtgjørelse 4,48 kroner.


Det dyreste har blitt mye dyrere

– Det er så lett å si at man reiser til Strømstad for å bunkre opp, for det koster jo ikke noe, særlig med elbil. Men det gjør det!

Det er den klare beskjeden på et frokostmøte torsdag, der de la fram de nye beregningene.

De oppdaterte tallene viser at kostnaden aldri har steget mer fra et år til et annet. Alt har i grunn blitt dyrere, men noe betyr mer enn andre ting:

– Verditapet er det som jeg som eier klarer å se helt bort ifra helt fram til jeg skal selge bilen min. Når jeg står der hos bilforhandleren og skal bytte, tenker jeg: «Bilen min må jo være verdt mer enn dette!», sier OFV-sjef Øyvind Solberg Thorsen.

Spesialrådgiver Jan Petter Røssevold forteller til Nettavisen hva som gjerne skjer:

– Folk sjekker på Finn hva tilsvarende biler som de selv har blir annonsert for – det jeg kaller «utropspriser». Så får de en tro på at bilen er verdt kanskje 200.000 kroner. Så kommer de til forhandler eller salgsselskaper, og får beskjed om at de kan få 150.000 kroner. Først da kjenner man virkelig kostnaden av å ha bil, sier Røssevold.

I tillegg kommer rentekostnadene. OFV trekker fram følgende eksempler:

  • For en billig elbil til 320.000 kroner og kort kjørelengde, er rentekostnaden økt med 4365 kroner per år
  • For en dyr bil til 1,6 millioner er rentekostnaden økt med over 27.000 kroner

Og renten er nå på vei videre opp.

Andre ting som mange ikke har fått med seg er at noe så enkelt som dekk har blitt mye dyrere fordi mye dekkproduksjon har vært relatert til Russland. Der skaper sanksjoner utfordringer.

Dessuten trenger neppe bilbrukere å bli minnet på at drivstoffprisene – enten det er strøm eller diesel – har økt. Og selv de billigste elbilene har fått engangsavgift, mens de dyreste også har fått moms.

Drivstoffkostnadene er usikre

En av de enkleste utgiftene å se i hverdagen er drivstoffkostnadene, og OFV er klar på at dette er en utfordring å lage representative tall for. Pumpeprisen kan variere med fire kroner fra et sekund til et annet, mens strømprisen varierer både gjennom døgnet og året.

For å ikke snakke om prisene på hurtiglading, som kan være på rundt 9 kroner.

I sine beregninger benytter de gjennomsnittstall fra SSB, men de har laget følgende oversikt som viser hvordan ulike drivstoffpriser påvirker kostnadene. For elbiler er utslagene spesielt store, siden det faktisk er reelle muligheter for at prisen kan svinge mellom 1 og 9 kroner per kWh avhengig av om du bruker hjemmelading eller lynlading.