Gå til sidens hovedinnhold

April er en drittsekk. Farvel, fjollete og avleggse gjøglerdag, og velkommen, kildekritikkdagen.

Vi trenger ikke prompeputer og kleint lureri.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

(Trønderdebatt)

April er svikefull. Vårmånedene er det i Trøndelag, men april er verst. Man tror det endelig er vår, men så hagler det. Eller snør. Eller hagler enda litt til. April er en falsk kompis, som stjeler ølen din, som klår på dama di og som stikker en kniv i ryggen din når du står der og tror du er trygg.

April er en drittsekk. Hva er egentlig bra med april? Ikke været. 1. april, kanskje? Haha, nei.

1. april har gått ut på dato. Det er kanskje ikke noen brannfakkel, akkurat, i beste fall er det et halvfestlig ordspill. Men sånn er det. Før var det morsomt med 1. april. Det var nesten som en allmenn festdag å regne, kanskje ikke helt oppe sammen med julaften og 17. mai, men ikke langt unna. 1. april var noe man gikk og gledet seg til i lang tid.

Humret for seg selv når man planla alt man skulle finne på selv, og med skrekkblandet fryd forestilte seg hva for noen klin kokos pling i bollen-spikk og pek aviser og andre vanligvis betonggrå samfunnsinstanser hadde klekket ut. Tenk, en hel dag hvor det var lov å tulle og tøyse, hvor man kunne lyve i offentligheten, hvor man kunne si noe helt spinnvilt for å sette ut folk, hvor vilt fremmede mennesker kunne slenge ut påstander helt uten rot i virkeligheten, og alle kunne le høyt og hjertelig av de som bet på.

Med andre ord en helt vanlig dag for den stakkaren som er så teit at hen våger seg inn i kommentarfeltsfæren nå i 2021. Slik har vi stelt oss. Men i gode gamle dager, altså før Facebook kom og etablerte seg i 2004, da var 1. april en dag å glede seg til. Vi har hørt om gamle 1. april-triumfer, som den gangen Aftenposten fikk folk til å tro at det var overskudd på vin på vinmonopolet, og oppfordret folk til å ta med seg mugger og spann for å ta unna overskuddet til spottpris. Og folk kom i hopetall, visstnok. Latterlig, ikke sant? Ville aldri i verden ha gått an i dag, ikke sant?

Les også

«Æ skjønne mæ itj på kunst» må være en av de fire-fem vanligste setningene i den jevne trønders munn

Det hadde ikke gått i dag, nei. I dag går ikke folk på småløgner som dette. I 2021 må løgnene være gigantiske, men da går vi til gjengjeld på dem med liv og lyst. Vaksiner er et kroneksempel. WHO antyder at rundt to millioner liv reddes årlig av vaksiner, og enda mange fler reddes fra sykdom og uførhet - men like forbannet går det folk rundt og tror at vaksiner er et onde. Korona? Skapt av Bill Gates. Månelandingen? Fantes ikke. Global oppvarming? Løgn. Jorden? Flat.

Det finnes nesten ingen grenser for hva folk kan bli lurt til og tro. Det er det mange grunner til, og ingen er helt enkle å analysere, og hvert fall ikke gjøre noe med. Jeg tror for eksempel fullt og fast at SAAB var det soleklart beste svenske bilmerket. Akk, ja. I og for seg er det kanskje ikke så farlig at horder med mennesker går rundt og tror på masse tull og tøys. Det har vi strengt tatt gjort siden tidenes morgen, og se så bra det går.

Men på et tidspunkt må vi innse at kostnaden ved vranglæren blir for stor, og at summen av våre misforståelser begynner å bli ikke bare en hemsko for samfunnet, men en trussel mot det. Stormingen av Capitol i Washington 6. januar i år er et grelt eksempel.

Noe må gjøres. Jeg er skeptisk til hele konseptet rebranding. Rebranding er ofte et grep drevet av desperasjon, fantasiløshet, eller enda verre: Kjedsomhet. Men noen ganger må man. Og jeg vil slå et slag for en rebranding av 1. april.

Det er en dato som ikke lenger har noe å gi til annet enn lokalaviser, litt stusselige onkler og seksåringer med prompepute. Slik ble det fordi folk etter hvert lærte seg noe grunnleggende viktig denne datoen: De lærte seg å lese med skepsis. Jasså, gratis vin på polet i dag? Nei, jeg tror faktisk ikke det.

Det er en nyttig kunnskap, det å kunne vurdere et budskap. Det er nesten så det ikke finnes noe viktigere. Så la oss rebrande 1. april. Vi trenger lærdommen vi fikk fra den, men vi trenger ikke prompeputer og kleint lureri. Farvel, fjollete og avleggse gjøglerdag, og velkommen, kildekritikkdagen. Vi trenger deg.

Kommentarer til denne saken