Mandag kunne Refsnes Laks og NTNU Vitenskapsmuseet endelig erklære visningssenteret «See Salmon» for offisielt åpnet. Det ble gjort av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen, som skar over båndet for anledningen.
– Vi ønsker å få fram kunnskap om laksen, det er på tide å avlive noen seigliva myter. Det skal likevel ikke være et glansbilde av næringa, for det er fortsatt utfordringer i bransjen, sa Ingebrigtsen under åpninga.
Han synes det er viktig å formidle viktigheten av laks på et globalt nivå.
– En voksende verdensbefolkning har behov for ren norsk fisk. Det er flott at folk får lære hvor viktig laksen er for Norge, men også for verden, sa han.

Norges rikeste vil sluke konkurrent med gigantbud
Ikke noe glansbilde
«See Salmon» er et samarbeidsprosjekt mellom oppdretteren Refsnes Laks og NTNU Vitenskapsmuseet. Det er sistnevnte som står for det faglige innholdet i visningsrommet.
– Vi er faglige samarbeidspartnere i det som har blitt et kunnskaps- og opplevelsessenter for villaks og oppdrettsnæringa. For at en forskningsinstitusjon som NTNU skal gå inn i et slikt samarbeid har vi stilt en del spørsmål og krav. Det er vi som står bak det faglige, og faktaopplysningene om for eksempel villaksens liv, hvordan oppdrettslaksen er og har det er oss. Ikke næringen selv, sier formidlingssjef ved Vitenskapsmuseet Randi Wenche Haugen og legger til:
– Det er ikke noe ønske om å lage et glansbilde. Næringa har mange muligheter, men også utfordringer. Disse må løses i samarbeid mellom næringa, forskningen, myndighetene og samfunnet.
Visningsrommet på Brattøra er i utgangspunktet ment for barn og unge.
– Vi kaller det opplevelsesbasert kunnskapsformidling. Vi kan snakke om ting til vi blir blå i trynet, men barn og unge trenger opplevelser. Smake, lukte, teste og gjøre selv gjør at kunnskapen fester seg mye mer. De får inspirasjon og nysgjerrigheten deres kan brukes, sier Haugen.
For ett år siden testet Egil verdensnyheten i Ravnkloa. Nå vil kommunen spytte inn 3,5 millioner kroner
Opplevelser for unge
«See Salmon» har allerede hatt mange skoleelever innom, selv om den offisielle åpningen ikke var før mandag denne uka. Der får de bryne seg på blant annet en våtlab.
– Jeg tror vi er det eneste visningssenteret som har det. Her tar vi inn ekte fisk som ungene får dissekere. De får skjære i fisken og får se blod, øynene og hvordan fisken ser ut inni. Samtidig som de lærer ting som hva den lever av og hvor stor den blir, forteller Haugen.
Det er også et tilbud for skoleelever å dra ut til Stokksund. Der har de fulle våtdraktsett til alle elevene som fraktes ut til merdene i RIB.
– Der får elevene se hvordan ting faktisk foregår. Akt fra hvordan fisken lever og hva den spiser til hvordan avfallet håndteres, sier Haugen.
Øivind (34) har alltid visst hva han skal bli: – Alt i alt så er det en drømmejobb
– Mye feilinformasjon
Nå er det altså offisielt åpnet, og senteret står klart til å ta imot mange nysgjerrige små og store.
– Målet er å gi kunnskapsbasert fakta til barn og unge slik at de kan orientere seg rundt dette på en saklig måte. Det er mye myter og feilinformasjon ute og går. Vi vil vise at dette er et levebrød, det er teknologisk spennende og har store samfunnsperspektiv som gir ringer i vannet både på lokalt og globalt plan, sier Haugen og legger til:
– Og kanskje inspirerer dette unge til å få lyst til å jobbe med blå næring.
Kunnskapssenteret har kommet for å bli, og vil både bygge kunnskap og være en møteplass i mange år fremover.
– Vi har ikke gått ut så hardt det siste året og det har vært tidvis stengt ned på grunn av pandemien. Nå håper jeg vi kan skyte fart. Det føles godt nå, sier hun.