Bodø/Glimt har startet serien forrykende, med fem seire og én uavgjort, mot det som ser ut til å bli hovedutfordreren, Brann. Rosenborg er ett, stakkars poeng over kvallikplassen. De har ikke imponert i en eneste kamp til nå. Supporterne er i ferd med å miste trua.

Det forunderlige er at Bodø/Glimt, historisk sett, har vært nærmest en farmerklubb for Rosenborg. Bent Inge Johnsen, Mini Jakobsen, Trond Olsen og Tom Kåre Staurvik – for ikke å snakke om brødrene Ørjan og Runar Berg – trådte alle sine barnsben der.

Utvekslinga har for så vidt gått andre veien også, men da mer for å gi vordende giganter sårt tiltrengt spilletid. Ungguttene Harald Martin Brattbakk og Erlend Dahl Reitan var begge i Bodø på lån og fikk kamperfaring, før de slo igjennom i hvit og svart drakt. Jan-Derek Sørensen gikk også deler av lærlingetiden i Bodø.

Ola Solbakken og Erik Botheim –som spiller i henholdsvis Roma og Salernitana – hadde begge bakgrunn som RBK-spillere. I nyere tid er de av de svært få utenlandseksportene til Glimt, som ennå ikke har vendt tilbake med halen mellom beina.

Les også

Uansett resultat – vi bør gi ham litt mer tid

Alexander Sørloth fant også formen i «vindtunnelen» i nord, før han dro ut i den store verden. Trond Sollied og Erik Hoftun dro for så vidt også til Glimt etter endt Rosenborg-karriere. Bodø var, kort og greit, stedet man dro før og etter at man evnet å prestere på det aller høyeste nivået.

Klubbene var perfekte matcher for spillerutveksling, ettersom begge spilte 4-3-3, med svært angrepsvillig fotball. Det var også nevnte Sollied som kopierte oppskriften til læremester Nils Arne Eggen, da han startet trenerkarrieren i nettopp Bodø/Glimt. Han skulle senere få suksess da han tok over roret i RBK.

Hvis hukommelsen står meg bi, er det totalt 28 overganger mellom de to klubbene. Tror ikke det er tilsvarende antall mellom noen andre toppklubber i Norge.

Jeg skal på ingen måte hevde at bookmakerne ikke vet hva de driver med, men la meg få minne om hva utgangspunktet var 2. april i fjor – sist gang Rekdal gjestet Aspmyra. «Troillungan» lå med enda mer brukket rygg enn . Rosenborg kom fra oppsiktsvekkende elendige treningskamper mot OBOS-lagene Raufoss og Ranheim. Begge var stygge 0-3-tap.

Men det øyeblikket RBK entret Aspmyra, var de plutselig tilbake i storslag. Gultrøyene fikk kjørt seg alvorlig, og det som alle bodøværinger trodde skulle bli en storseier, endte opp som en særs heldig uavgjort – for Glimt. Rekdal tok også laget til en hederlig bronseplass i serien til slutt. Noe ingen eksperter hadde troen på. Jeg tror ikke bookmakerne trenger å utbetale pengene for Glimt-seier riktig ennå.

Husk også at Rosenborg har levert gode resultater med langt verre odds enn det her. Faktisk, er trønderne farligst når de avskrives totalt.

Les også

Men 3 mill. i etterlønn har de råd til!

La oss få stappet den gule tannbørsten en viss plass. Den smilende kjeften til Halvdan Sivertsen fortjener også en ullsokk. De oppblåste Bodø-egoene må ned på jorda igjen – sporenstreks. Og arbeidet starter i dag.

De har fått suksessen i Conference League – altså nivået under både Champions League og Europaligaen – til å fremstå som den største fotballbragden gjennom alle tider. Uansett land. Poenget er bare at de har så lite å vise til utenlands, at det sikkert føles sånn. Men bare hvis man har vokst opp i den forvokste fiskehjellen Bodø.

Det er selvsagt imponerende å slå Celtic, Roma og AZ Alkmaar. Det siste, takket være en feildømt straffe, riktignok, men hvem bryr seg vel om VAR, på klubbfotballens nivå tre. Uansett, er det ikke vågalt å hevde at dette blir småtterier mot seirene over Real Madrid, Borussia Dortmund og Milan. De siste to var sågar på bortebane.

Der Eggen i sin tid bygde et lag hele Europa fryktet, har Kjetil Knutsen hovedsakelig gjort seg bemerket ved å knuffe på en hjelpetrener i spillertunnelen. På tide at han og laget blir knuffet ordentlig tilbake i dag. Rekdal må en gang for alle få punktert denne gule ballongen.

Nå har vi sett de stygge Bodø-glisene lenge nok.

Les også

«Med han nykommeren som bøttet inn mål i 4. div., kan jeg ikke se annet enn at det må bli seriegull»