RBK har selv karakterisert sesongen som en fiasko, og vi andre kan spørre: Hva gikk mest galt?

Det er mye å velge i, men jeg anbefaler ingen å fråtse i de mange mulighetene. Kan vi ikke i stedet, i tabloid stil, samle oss om én hovedkonklusjon:

Gammelt gull glitret ikke.

Klubben hentet inn tre oldtimere, gamle stjerner som ble tilbudt å komme hjem for å gjøre seg enda fetere. Noen av oss var litt skeptiske, men også vi skal jekke oss litt ned. For den som tross alt har levert, i perioder, er Per Ciljan Skjelbred – når han har fått spille i sin egen rolle, som indreløper.

Markus Henriksen har vært uheldig, og han kommer tilbake, men da som noe annet enn han ble introdusert som. Han blir en god midtstopper. Det er Åges prosjekt som han ikke fikk prøvd ut. Lykkelig er den treneren som får høste fruktene.

Tettey er ikke lenger god nok, fordi han er som alle andre; en dag er det slutt. Den dagen kom før han ble hentet hjem. Nå skal han inn i en rolle han er helt uprøvd i, som rolletrener for midtbanespillere (på en midtbane der det i år har vært fire forskjellige roller).

Det var en tabbe av klubben å satse så mange penger på disse tre. Basta.

På den annen side: Noah Holm er noe av det mest spennende som noen gang er skjedd på Lerkendal, og Vecchia er en klassespiller, og det er minst én svenske til som kan bli veldig god hvis han får spille i favorittrollen sin; Vagic, og Ceide på kanten kan sammenlignes med hva som helst.

Med andre ord: Utgangspunktet er faktisk meget godt. Det er ikke vanskelig å argumentere for at Kjetil Knutsen kommer til dekket bord, om han kommer, og til alle de «ekspertene» som nå antyder at han har like mye å hente i Bodø, spør jeg: Hvor mye bedre kan Glimt bli? Hvor mye bedre kan RBK bli?

Det synes nokså opplagt at i den grad Knutsen prioriterer egen karriere, er den neste stoppeplassen Lerkendal.

Den sesongen som altså av RBK selv nå er dømt som en «fiasko», kan fort bli starten på den neste storhetsperioden. Det betinger at laget bygges opp rundt ungdommen, og at de får trene og spille i de samme rollene, dag ut og dag inn. Det kan til og med være at RBK bør hente tilbake noen av dem som har utviklet seg etter at de forlot klubben. Den mest aktuelle kandidaten er i så tilfelle Ola Solbakken.

Det skal RBK i så fall gjøre med trygg selvtillit, i visshet om at ingen spådde den utviklinga han har hatt i Bodø, og dessuten: Han er løftet fram av et kollektiv, slik de unge en gang ble i Rosenborg. Mange av dem reiste utenlands. Det var for å si det litt forsiktig ikke alle av dem som gjorde furore utenlands.

Ved enda nærmere ettertanke: Det gjelder vel også noen av dem som har reist fra fotballkollektivet Bodø/Glimt.