Den nå 19 år gamle mannen som sto tiltalt for å ha knivstukket kompisen i oktober i fjor er dømt til 335 timer samfunnsstraff med gjennomføringstid på ett år, skriver Adresseavisen. Han må også betale 60.000 kroner i erstatning til fornærmede.

Under rettssaken nektet mannen straffskyld og mente at han ikke hadde påført kompisen knivskadene med vilje.

– Tiltalte har forklart at han tok fram kniven fra lommen for å forsvare seg ved å skremme, og retten forstår hans forklaring slik at stikkskadene har skjedd ved et uhell i basketaket mellom tiltalte og fornærmede, heter det i dommen.

Den fornærmede og tiltalte skal tidligere ha vært nære venner, men ikke hatt mye kontakt tiden før knivstikkingen. Ifølge dommen skal det ha vært en form for uoverensstemmelse mellom dem.

Store politistyrker

Det var 23. oktober i fjor store politistyrker rykket ut til melding om knivstikking i Ila hvor en 17 år gammel gutt ble funnet alvorlig skadd.

Politiet pågrep senere 19-åringen, som nå er dømt, i en væpnet politiaksjon.

Ifølge dommen fikk den fornærmede gutten to stikkskader. En av dem gikk inn i brysthulen på venstre side av overkroppen og berørte milten og magesekken. Det andre stikket skadet bicepsmuskulaturen. Gutten skal fortsatt ha nedsatt funksjon i den skadde armen.

Handlet i nødverge

Under rettssaken hevdet tiltalte at han handlet i nødverge, noe retten også finner klart. Ifølge dommen ser ikke retten bort ifra at tiltalte kan ha fått en rekke spark og slag fra den fornærmede 17-åringen. Tiltalte skal også ha blitt dyttet, revet i bakken to ganger og ved en anledning blitt sparket mens han lå nede.

Tiltalte skal også i forkant av knivstikkingen ha vært redd for at fornærmede og vennene hans skulle banke ham, står det i dommen.

Retten mener tiltalte handlet i nødverge, men at handlingene gikk ut over rammene for hva som er lovlige handlinger i en nødvergesituasjon. De viser blant annet til at tiltalte kunne ha rømt.

Det er sjeldent personer som har påført kroppsskader blir dømt til samfunnsstraff, men retten viser til at mannen ble oppsøkt og utsatt for et ulovlig angrep i sitt eget hjem. Mannen var 18 år på tidspunktet for knivstikkingen. Retten vurderer også hans unge alder som formildende.

Tar betenkningstid

Tiltalte har tatt betenkningstid etter at han fikk forkynt dommen onsdag. Det opplyser hans forsvarer, Arve Røli, til Adresseavisen.

Påtalemyndigheten vil nå vurdere dommen.

– Det er statsadvokaten som bestemmer om avgjørelsen skal ankes eller ikke, sier politiadvokat Christian Spets til Adresseavisen